söndag 6 mars 2011

Juholt vill ha jämlikhet och säkerhet

När Mona Sahlin kastade in handduken beskrev jag Håkan Juholt som en av de mest troliga efterträdarna. Han skrev senare i november en debattartikel med liknande innehåll som ett linjetal på en partikongress.

Sedan blev det tyst. Kanske därför att Skåne med flera distrikt valde att driva Pär Nuder under så lång tid.

Nu dyker Håkan Juholts namn upp igen. Han har onekligen meriterna för att bli partiledare. Lång tid i riksdagen, brett kontaktnät, erfarenhet som biträdande partisekreterare, ordförande i ett partidistrikt. Han har inte varit statsråd men är mycket kunnig om säkerhetspolitik och krisberedskap, bra för trovärdigheten som statsministerkandidat. När det till exempel gäller it-säkerhet har Juholt drivit den nuvarande regeringen framför sig.

Det återstår att se hur långt det räcker i detta sena skede. Ett annat scenario är att det trots allt blir Mikael Damberg eller Thomas Östros, medan vänsterdistrikten får kompensation genom en ny partisekreterare eller andra förändringar i VU. Det kan också finnas en del missnöje kvar efter Håkan Juholts krav i höstas på att hela partiledningen skulle avgå. Men Håkan Juholt är en stark kandidat.

Jag har skrivit om andra namn utifrån fem frågor:

* skattefinansierad välfärd av god kvalitet som bidrar till jämlikhet
* ambitiös miljöpolitik som bidrar till jobb och konkurrenskraft
* bättre uppväxtvillkor i miljonprogrammets hyreshusområden
* en aktiv europapolitik men ett nej till Nato-medlemskap
* mänskliga rättigheter och rättssäkerhet

Håkan Juholt är en stark förespråkare för skattefinansierad välfärd som bidrar till jämlikhet och tillväxt. Det är ett av skälen till att han uppfattas som mer till vänster. Han utvecklade sin syn till exempel i ett tal hos Broderskap under tiden som biträdande partisekreterare, och i sin artikel direkt efter Mona Sahlins besked i november.

Jag har inte sett lika många uttalanden om miljöpolitiken. Där är jag osäker var Håkan Juholt står, men det är ett plus att försvarsberedningen lyft fram klimatfrågorna så tydligt under hans tid där.

Inte heller när det gäller miljonprogrammet har jag sett särskilda utspel från Juholt. Man kan förstås säga att den generella syn han har på god välfärd åt alla skulle ha stor betydelse för uppväxtvillkoren i miljonprogrammet, men jag tror också det behövs riktade investeringsprogram.

Håkan Juholt har breda internationella kunskaper. Han har kandiderat till EU-parlamentet och argumenterat för en aktiv europapolitik. Genom många år som försvarspolitiker har han skaffat sig ett ordentligt kunnande om strategiska säkerhetspolitiska frågor, inte minst som ordförande för försvarsberedningen. Jag är dock tveksam till det sätt som Håkan Juholt fick socialdemokratin att acceptera den nya säkerhetspolitiska linjen 2008 att kunna ge militärt stöd till Baltikum vid en kris, utan ett tillräckligt nationellt territorialförsvar. Där hade det behövt en bredare debatt inom partiet än några rader i försvarsberedningens betänkande.

Vad gäller mänskliga rättigheter och rättssäkerhet har jag inte tveksamheter till Håkan Juholts inställning. I sitt tal för Broderskap var han tydlig om de mänskliga rättigheterna i ett antal delar av världen, inklusive Israels övergrepp mot palestinier.

Sedan är det ju en merit att han gillar Bob Dylan, Ulf Lundell och Bruce Springsteen. Gå ut som synlig socialdemokrat och var glad, avslutade Juholt talet hos Broderskap och citerade Lundell:

”Sjunk inte, sjunk inte ner, gå ut och var glad. Du är vad du gör, du är dina handlingar, dina val. Stäng av TV:n nu, lämna ditt rum. Gå ut och var glad”

Onekligen en aktuell uppmaning i dessa tider.

Tidigare inlägg i denna serie:

Veronica Palm vågar tala miljö
Mikael Damberg gillar tjänstejobb
Österberg vill ha kvar den svenska modellen
Östros har störst trovärdighet
Eneroth: folkrörelse och industri
Närmare Israel med Pär Nuder

Andra om (S): AB, AB2, AB3, Barometern, Ekot, Exp, Exp2, Exp3, Folkbladet, SvD, SvD2, Östran, HBT-Sossen, Högbergs tankar, Jämlikhetsanden, Lena Sommestad, Martin Moberg, Roger Jönsson, med flera

2 kommentarer:

  1. Du måste skämta! Att Håkan Juholt skulle driva regeringen framför sig när det gäller IT säkerhet är snarare blind leder döv.

    SvaraRadera
  2. Det har varit så negativt kring vårt ordförandeval. Nu tycker jag att vi har flera som skulle kunna bli en bra ordförande. Jag föreslog Mikael Damberg till vår AK men Håkan Juholt har också gjort ett mycket gott intryck hos oss i Mellannorrland.

    SvaraRadera