tisdag 15 mars 2011

En japansk tragedi

Situationen vid kärnkraftverket i Fukushima blir allt värre. Premiärministern varnar för höga strålningsvärden kring reaktorerna efter nattens explosion och brand. Vinden blåser mot storstäderna.[UPPDATERING Enligt SMHI med flera är vinden mer gynnsam just nu. Osäkra uppgifter.] Dessutom ska branden ha skett vid det använda kärnbränslet, som utgör en stor fara.

Tankarna går naturligtvis främst till alla de japaner som drabbas av denna tragedi. Sverige har hög kärnteknisk kompetens och finns det något vi kan göra så bör vi ställa upp.

I Tokyo finns normalt ungefär 2 000 svenskar. Den svenska regeringen har misslyckats med att ge dem korrekt information i tid.

Carl Bildt borde ha varit var på jobbet i går kväll för att få ordningen på krisorganisationen. Först nu på morgonen avråder UD från resor till Tokyo. Det gäller nu också att ge bästa möjliga stöd till de många svenskar som finns i Tokyo och Yokohama inför den panik som kan uppstå där.

Ambassaden behöver förstärkas och regeringen måste se till att ge en korrekt bild på sin egen hemsida eftersom tilliten till japanska myndigheter är så låg. Eftersom Strålsäkerhetsmyndigheten inte klarat sin uppgift hittills bör UD och Miljödepartementet dra nytta av de tyska och franska regeringarnas lägesbedömningar.

Andra om Japan: AB, AB2, AB3, AB4, DN, DN2, DN3. DN4, DN5, Exp, GP, GP2, SvD, SvD2, SvD3 , SvD4, SvD5 med flera

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar