torsdag 17 mars 2011

Vad säger Reinfeldt på EU-toppmötet?

Det är klokt av regeringen att inte säga ja till euro-pakten inför toppmötet nästa vecka.

Dels därför att Reinfeldt riskerar ett nederlag i riksdagen. De rödgröna partierna med Thomas Östros i spetsen gjorde ett bra jobb i finansutskottet och ställde regeringen inför ett fullbordat faktum - säg nej till EU-inblandning i lönebildningen. [UPPDATERING Jag ser att LO kritiserar (S) för att inte ha gått längre.]

Dels därför att pakten är fel i sak. Den ensidiga betoningen på åtstramning och försämrade villkor kommer inte att få fart på Europas ekonomi. Sanering av statsfinanserna behövs, men det måste ske samtidigt med satsningar på kunskap och på ett sätt som gör att bördorna fördelas rättvist.

Alliansen är splittrad. Folkpartiet vill se Sverige i pakten för euron. Hur kommer Fredrik Reinfeldt att agera på toppmötet, håller han en låg profil?

En rödgrön regering skulle ha agerat kraftigt för den europeiska sociala modellen och för att EU-kommissionen inte ska lägga sig i lönebildningen. Det räcker inte med att Reinfeldt säger nej till svenskt deltagande i pakten för euron just nu. Han borde också argumentera varför innehållet är fel i sak och inte kan få prägla de regler för ekonomisk styrning, som ska gälla hela EU.

Det kravet borde de rödgröna partierna ställa på fredagens EU-nämnd och upprepa nästa vecka vid samrådet med statsministern.

Andra om EU: SvD, LO-bloggen, med flera

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar