måndag 21 mars 2011

Lyssna inte på vapenlobbyn

Ska Sverige sända JAS-plan till Medelhavet för attacker mot Libyen? Det är inte en enkel fråga. Insatsen har FN-mandat och blev nödvändig för att stoppa Khadaffis övergrepp på civilbefolkningen. Det talar för svenskt deltagande.

Å andra sidan handlar det sannolikt om ett längre åtagande än några dagars flygangrepp. Det finns ingen tydlig exitstrategi för den militära operationen. Man kan inte utesluta att det i någon fas blir aktuellt även med internationella marktrupper. Deltar Sverige nu kan det politiska trycket öka att sända svenska soldater i Nordic Battlegroup senare, med betydande risker. Det bör man vara medveten om.

En ytterligare faktor är utvecklingen i andra delar av världen. EU har strategiska intressen i Libyen medan utvecklingen i till exempel Elfenbenskusten inte står lika högt på den politiska dagordningen. Kanske behövs Nordic Battlegroup där som förstärkning av FN-styrkan om konflikten trappas upp ytterligare. Det behöver också vägas in.

Jag lutar ändå åt att Sverige bör delta i angreppet mot Khadaffis trupper, men frågan är inte lätt. En sak är jag i alla fall säker på: det är inte vapenlobbyns argument som ska avgöra.

Det är lättare att sälja JAS om planet har använts i ett riktigt krig, heter det i kretsar som står försvarsindustrin nära. De riksdagsledamöter som ska ta ställning till Sveriges deltagande i Libyen bör kritiskt granska tidningsrubriker och annat där det mellan raderna finns liknande industripolitiska intressen. Viljan att sälja JAS får inte påverka beslutet.

Andra om Libyen: AB, DN, Exp, SvD, SvD2, SvD3, med flera

1 kommentar:

  1. Nu får det vara nog med denna Terror Bombning! Av Libyen, det är samma metoder som Mördade 2.9 Miljoner Tyska Barn och Kvinnor under 2.Världskriget!Ta istället och fundera på varför Zarkozy är så kåt på att anfalla? Jo det är Presidentval snart i Frankrike! Just sp ligger det till vad skulle komma efter Kadaffi? Jo en Galen Muslimsk Despot! Typ Dårarna i Iran. Är det det ni vill?? En Stat styrd av Mullor! Som snart skulle bygga Kärnvapen att utplåna Israel Och Europa, med. Ta och Nyktra till! Ni Odugliga Nollor i Rosenbad: Och Lär er (något) av Historien!

    SvaraRadera