söndag 13 mars 2011

Dålig krishantering efter Fukushima

Det finns ungefär 2 000 svenskar i Tokyo. Ändå har inte Strålsäkerhetsmyndigheten, SMM, en bedömning av vindriktningar från reaktorerna i Fukushima som sträcker sig längre än till i morgon lunch. Det berättade en ansvarig tjänsteman på SSM för mig nyss, efter att jag frågat tidigare i dag.

krisinformation.se finns bara bedömningen från i går kväll: "Strålsäkerhetsmyndigheten bedömer därför att ett eventuellt utsläpp av radioaktiva ämnen inom de närmaste dagarna inte innebär någon fara för exempelvis Tokyo."

Svenskar i Tokyo och Yokohama som litar på våra myndigheter får en bild. Går de däremot in på Österrikes motsvarighet till SMHI kan de se en simulering från i morse, som visar att eventuella utsläpp från Fukushima på tisdag hamnar i Tokyo.

Jag påstår inte att det är stor sannolikhet för att personer i Tokyo råkar ut för farligt radioaktivt nedfall, men det förvånar mig att SSM inte har en aktuell bedömning.

Det är särskilt allvarligt eftersom UD hänvisar till SSM vad gäller sina reseråd. Där finns inga specifika råd till svenskarna i Tokyo. Tyskar som tar del av reseinformationen från sitt UD, Auswärtiges Amt, får däremot veta att de bör lämna Tokyo snarast, bland annat med hänvisning till Fukushima.

Det är också märkligt att SSM helt litar på japanska myndigheter, som deltagit i mörkläggningen av hur allvarlig situationen vid reaktorerna är.

Föregångaren till SSM, SKI, var bra på krisberedskap. Det märkte jag inte minst under min tid på Miljödepartementet. Något tycks ha hänt vid omorganisationen av myndigheterna. Ytterst ligger ansvaret för att krishanteringen fungerar på regeringen och i detta fall särskilt på Andreas Carlgren.

Andra om Japan, kärnkraft: AB, DN, DN2, SvD, med flera

1 kommentar:

  1. Jag vet inte om det var en dålig krishantering, panik och kaos uppstår lätt vid katastrofer.
    Japanska kärnkraftverk är väldigt säkra med automatisk avstängning vid jordbävning etc...
    Japaner visar otroligt mod genom att gå in, nära den stora strålningen med risk för permanenta skador.

    SvaraRadera