Allt värre nyheter från Japan. Enligt uppgifterna nu på morgonen verkar läget i Fukushima vara utom kontroll. Höga strålningsnivåer, rök från en reaktor, stigande temperaturer i fler bassänger för använt kärnbränsle.
Katastrofen kommer att få effekter lång tid framöver. Det är svårt att se annat än att de radioaktiva utsläppen fortsätter och påverkar stora delar av Japan.
Därmed kommer den också att påverka synen på kärnkraften under lång tid. I Sverige har debatten redan börjat. I Tyskland har Angela Merkel beslutat stänga sju reaktorer, åtminstone tillfälligt.
Naturligtvis finns det skillnader mellan Japan och Sverige. Sannolikheten för en tsunami eller stor jordbävning är låg hos oss. Kärnkraftverket i Fukushima har fler reaktorer på samma plats än vad som är fallet i Sverige.
Men det finns också likheter. Problemen i Fukushima började i en reaktor från tidigt 1970-tal. Fyra svenska reaktorer togs i drift på 1970-talet:
Oskarshamn 1 år 1972
Oskarshamn 2 år 1974
Ringhals 1 år 1976
Ringhals 2 år 1975
Angela Merkel stängde de tyska reaktorer som fanns före år 1980.
Likheterna är fler, särskilt mellan Oskarshamn och Fukushima. På båda platserna förvaras använt kärnbränsle nära reaktorerna. Det rör sig om kokvattenreaktorer. Både Fukushima och Oskarshamn har tillstånd att använda MOX-bränsle med plutonium.
Incidenten i Forsmark år 2006 visar att nödsystemen kan falla bort även på svenska anläggningar. Just nu pågår en krisövning utifrån ett scenario där kylningen inte fungerar i Oskarshamn. Dessutom finns terrorhotet kvar.
Det är obegripligt att Centerpartiet står fast vid sitt ja till kärnkraften. Både sakskäl och politisk logik talar för att regeringen tar fram en handlingsplan för att stänga de äldsta reaktorerna.
Även Socialdemokraterna borde skärpa tonen. Att bara kräva ett stopp för nya reaktorer räcker inte när problemet är värst med de äldsta. Här har Håkan Juholt en utmaning inför sitt installationstal - att gå från den lokalt förankrade politiken till att vara en ledare för hela landets socialdemokrati.
Medier om kärnkraft: AB, AB2, Dagens Arena, DN, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, Ekot, Exp, Exp2, GP, GP2, Ny Teknik, SvD, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6 SvD7, med flera
Många har bloggat klokt om kärnkraften. Jag har tyvärr inte hunnit länka men här är några till en början: Approximation, Helle Klein, Högbergs tankar, In your face, Johan Westerholm, Leine Johansson, Lena Sommestad, Martin Moberg, Peter Andersson, Rasmus Lenefors, Röda Berget, med flera
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Likheter? Ja, kanske det. Men en stor skillnad kvarstår: De svenska verken är inte byggda vid någon av jordklotets sprickzoner. Som lekman tycker jag att det är en ganska stor skillnad.
SvaraRaderaDet finns två kärnkraftverk i prefekturen Fukushima. Vilket av dem skriver du om?
SvaraRadera