torsdag 10 mars 2011

Utmärkt förslag till partiledning

Håkan Juholt har förutsättningarna att bli en bra partiledare för Socialdemokraterna. Han har gedigen folkrörelsekänsla, lång politisk erfarenhet, och inte minst en entusiasm som partiet behöver. Det spelar mindre roll att han inte varit statsråd. Rollerna som kunnig ordförande för Försvarsberedningen och för försvarsutskottet ger ändå Håkan Juholt hög trovärdighet som statsministerkandidat.

Carin Jämtin är en glad överraskning som partisekreterare. Jag trodde Stockholms partidistrikt skulle hålla fast vid Veronica Palm. Kombinationen Juholt och Jämtin kan bli en verklig vitamininjektion.

Jag gillar den politiska profil som Håkan Juholt och Carin Jämtin har, inte minst när det gäller att stoppa rofferiet av skattepengar som borde gå till välfärden. Det betyder inte att "vänsterfalangen" inom (S) vunnit, som en del kommentatorer redan tycks säga. Snarare att personliga egenskaper blev viktigare än kohandel mellan så kallad höger och vänster.

Samma novemberdag som Mona Sahlin kastade in handduken skrev jag om de fyra mest troliga namnen som efterträdare: Östros, Palm, Juholt och Damberg. När nu valberedningen landat på Håkan Juholt är det viktigt att även ta till vara på de tre andra namnens förmåga. Och att hitta sätt att lyfta fram nästa generation.

Därför borde det sker fler fyllnadsval än de två som nu annonserats. Orkar inte kongressen med detta så blir en viktig första uppgift för Håkan Juholt att bygga ett lag i riksdagen som förenar trovärdighet som regeringsbärande parti med förnyelse och jämställdhet.

Andra om (S): AB, DN, DN2, Exp, GP, SvD, SvD2, SvD3, med flera

1 kommentar:

  1. Jag håller med dig. Det ser mycket bra ut. En sosseledare som faktiskt står med båda fötterna i socialdemokratisk tradition. Som representerar den stora majortiet av svenska folket som INTE bor i Stockholm.

    SvaraRadera