lördag 4 december 2010

Här är kvinnorna, (S)

Ska allt återgå till det gamla och Socialdemokraterna styras av fyra män, ingen kvinna? Det verkar orimligt, men när förtroenderådet möts i dag är det en verklig risk som borde debatteras ordentligt.

De flesta kandidater till partiledare som nämns är män. Valberedningen verkar inte få ett tydligt uppdrag att föreslå en bra helhet till ny partiledning där jämställdhet är ett av kriterierna.

Låt mig därför lyfta fram några av de många duktiga kvinnorna i socialdemokratin som skulle kunna göra ett utmärkt jobb - som partiordförande, partisekreterare, ekonomisk-politisk taleskvinna eller gruppledare i riksdagen.

Veronica Palm och Lena Hallengren sitter bägge på tunga positioner i riksdagen och har redan lång erfarenhet. Veronica Palm har en förmåga att gå igenom tv-rutan som få andra. Lena Hallengrens bakgrund som förbundssekreterare i SSU, och som ordförande på partikongresser, visar att hon skulle bli en utmärkt partisekreterare eller gruppledare i riksdagen, om det skulle vara aktuellt. I riksdagen finns också framtidslöften som Maryam Yazdanfar och Matilda Ernkrans.

Blickar man utanför Helgeandsholmen hittar man en lång rad starka kandidater, också till partiledarjobbet. Där finns Carin Jämtin, aktuell redan 2006. Där finns Anneli Hulthén, en av de klokaste i dagens VU. Där finns Ulrica Messing och Åsa Westlund.

Det är svårare med ekonomisk-politisk taleskvinna eftersom den rollen nog förutsätter en riksdagsplats så att man kan delta i budgetdebatterna. Veronica Palm är vice ordförande för skatteutskottet, men personer som Lena Sommestad, Emma Lennartsson och Magdalena Andersson saknar den plattformen.

En partisekreterare behöver inte sitta i riksdagen. Förutom de kvinnor jag redan har nämnt så finns ännu fler som skulle kunna ge liv åt partiarbetet; Eva Nordmark, Jytte Guteland, Ann Linde, Agneta Karlsson och Anna Johansson, för att nämna några.

Jag har säkert glömt några självklara namn, det finns många fler (tipsa mig gärna). Men bara den här uppräkningen borde räcka. Om valberedningen presenterar ett förslag med en stark manlig dominans i partiledningen så kan ledamöterna i alla fall inte skylla på att det inte finns duktiga kvinnor.

Andra om socialdemokratin: AB, AB2, DN, DN2, Ekot, Ekot2, Exp, Exp2, Exp3, SvD, SvD2, Anders Lindberg, Eric Sundström, HBT-Sossen, Högbergs tankar, Johan Westerholm, Martin Moberg, Mellan anpassning och motstånd, Peter Andersson, Rasmus Lenefors, Röda Berget, Veronica Palm, med flera

2 kommentarer:

 1. Min dotter ringde just och föreslog Veronica Palm. Jag har haft kontakt med Veronica om på både socialförsäkringen och skattepolitiken, som jag jobbat med och har synpunkter på.Hon är värd en framskjuten position högt upp i partiet.

  SvaraRadera
 2. Har du sett den här siten?

  http://komigenlena.nu/

  Kanonbra tycker jag!

  M. E.

  SvaraRadera