torsdag 9 december 2010

Fuskar Filippas flaggskepp?

Tensta är en av de stadsdelar som har stått i fokus för debatten om Vårdval Stockholm. Hundratals tenstabor har protesterat på torget mot nedskärningar på vårdcentralen. Filippa Reinfeldts svar på kritiken har varit att tillgängligheten ökat genom att fler vårdcentraler har öppnats.

Nu skriver DN (i en liten notis) att den privata vårdcentral som kanske profilerat sig mest i Tensta, Nya Järva Vårdmottagning, anklagas för fusk. Landstinget har låtit en konsult gå igenom verksamheten. Enligt undersökningen har vårdcentralen systematiskt fifflat för att få mer ersättning än motiverat. Till exempel har man påstått att patienter träffat läkare när de träffat distriktssköterskor, vilket ger lägre ersättning.

Nya Järva Vårdmottagning tillbakavisar kritiken. Den detaljerade konsultkritiken och landstingets beslut att dra in tillståndet pekar ändå på att bristerna varit stora.

Fusk med skattebetalarnas pengar är en tydlig risk när privata vinstintressen kommer in i vård och omsorg. Ilskan över sådant rofferi med skattepengar borde få större plats i den politiska debatten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar