söndag 12 december 2010

Värna det öppna samhället

Mitt i julhandeln spränger en man sig till döds i centrala Stockholm. Alla tecken tyder på ett misslyckat terrordåd, inspirerat av våldsbejakande extremism.

Hur kommer händelsen att förändra Sverige?

En uppenbar risk är att debatten tystnar om övergrepp i samband med terrorbekämpning. Wikileaks avslöjanden riskerar att falla i skugga. Det blir lättare för myndigheter att lämna över uppgifter om personer i Sverige till exempelvis CIA och NSA utan att säkerställa att grundläggande rättigheter inte kränks. Igår kom till exempel nyheten att den inspektion som ska granska FRA "inte har haft tid" att kontrollera utbytet av personuppgifter med USA och Storbritannien.

Till skillnad från några andra vänsterdebattörer har jag skrivit rätt många gånger om hoten från extrem, våldsbejakande islamism och att terrordåd kan inträffa även i Sverige. Risken finns att gårdagens försök följs av flera. Det som hände igår var ett misslyckande för Säpo, och naturligtvis måste polisen göra sitt yttersta för att hindra terrordåd.

Många - inklusive vänstern - har ett ansvar för att bekämpa både islamofobi och de extrema tolkningar av islam som motiverar människor att döda andra.Vi som kritiserar bristerna i kampen mot terrorn måste också vara beredda att säga att rättssäkerhet ibland kan innebära ökade risker.

Ändå är det viktigare att värna det öppna samhället än att gå så långt i övervakning att grundläggande rättigheter kränks. Därför får inte debatten om övergrepp i kampen mot terrorn tystna.

Andra: AB, AB2, AB3, AB4, BBC, DN, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, Exp, Exp2, Exp3, GP, GP2, SvD, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, Peter Andersson, Peter Högberg, Röda berget, Sandro Wennberg, med flera

16 kommentarer:

 1. Du är förmodligen den ende på vänsterkanten som ser faran med vissa utövare av islam i Sverige.
  Tyvärr så är hör nog Islamofobi och islamsk fundametalism i hop som ler och långhalm.
  Anledningen till den ökade skepsisen mot islam bland svenskarna är myndigheternas flathet mot religösa ytterligheter. (DO/Burkha, handskakningsdomen, mm)
  Så länge man behandlar islam som en anledning till att ändra svenska lagar så kommer nog problemen att öka.
  Det enda som behövs är att tillämpa dom lagar som vi redan har och att "ALLA" skall följa dom.

  Anders

  SvaraRadera
 2. Detta skapar bara mer hat mot muslimer, islam, och invandringen!

  Jag tillhör den gruppem "tysta"rasister, ja för det är jag, springer inte omkring o utmärker mej..men jag har mina åsikter, och starka sådana, det kommer aldrig nån att kunna ändra på...

  Se på det som hänt..detta är nog tyvärr bara början! // En "svenne"

  SvaraRadera
 3. Den uppenbara risken är väl inte att terrorbekämpningen ökar. Den uppenbara risken är att TERRORN ökar. Skall "det finns inget vi och dom" bli dina sisa ord här i livet?

  Frågan är: Är DU beredd att försvara ditt land? Erkänner du att du HAR ett specifikt land, tillhör ett specifikt folk och att detta innebär specifika plikter?

  Var står du i skarpt läge?

  Det är den fråga vi alla måste ställa oss nu. Och den som ser ut att inte ställa sig den frågan, den kommer att få den av andra.

  Nu fick du den av mig. Den kommer inte att lämna dig med mindre än att du besvarar den.

  Ditt folk har uttryckligen angripits. Fysiskt. Vad gör du nu?

  Pappan

  SvaraRadera
 4. Bra skrivet.
  Det tråkiga är att politikerna i framtiden kan "utnyttja" detta dåd i syfte att öka maktapparatens inflytande. I nuläget är definitionsfrågan helt avgörande. Terroristdåd, det ligger i politikernas intresse att kalla det så. Hoppas att definitionen blir något mer för folket passande.

  SvaraRadera
 5. Nu visar den av politiker och journalister så omhuldade mångkulturen sitt rätta ansikte. Var det det här ni menade när ni sade att mångkulturen skulle göra Sverige till ett "mer spännande samhälle"?

  Jag gissar att Jimmie Åkesson får 1-2% till p.g.a. den här attacken, och några bomber till innan nästa val och jordskredssegern är ett faktum. Efter det här har han definitivt min röst som i en liten ask.

  SvaraRadera
 6. Pappan: Ironisk fråga, med tanke på att det är exakt samma fråga som islamisterna ställde till sina landsmän efter invasionen av Irak och Afghanistan. Vad borde de ha svarat?

  SvaraRadera
 7. FRA hade inte kunnat stoppa det. För att stoppa sådant måste man kunna läsa vad folk tänker. Det enklaste är att göra det svårt att komma över sprängämnen. Licens, stöldskydd och kontroll är det som gäller och vid behov skärpa reglerna för innehav.

  Personen var med all sannolikhet ensam och förvirrad. Hade det varit en grupp bakom så hade det inte blivit "misslyckat" utan bilen hade verkligen exploderat och han hade sprängt sig mitt bland folk med en betydligt större sprängverkan än ett litet hål i magen.

  SvaraRadera
 8. Vad hade fol förväntat sig när Sverige är ute och "leker" stormakt?

  Citerar "Rick Falkvinge"

  För bara en månad sedan var det en vithyad man som sköt ett halvdussin människor i Malmö. Det var en ensam galning.  Innan dess var det en vithyad man som var förtida utskriven från psyket och löpte amok på ett antal tunnelbanestationer i Stockholm. Det var en ensam galning.  Innan dess igen var det t.ex. en vithyad officer som tog sin AK5 och sköt ett halvdussin sjuksköterskor. Det var en ensam galning.  Innan dess igen var det en vithyad man som använde lasersikte för att skjuta elva personer. Det var en ensam galning.  Men plötsligt är det en mörkhyad man som skickar förvirrade mail och sedan dödar… ja, bara sig själv, faktiskt. Då försöker vissa omedelbart kalla honom för terrorist.

  Politik sitter inte i hudfärgen. Ensamma galningar kommer i alla former, färger och sorter.

  SvaraRadera
 9. "Ditt folk har uttryckligen angripits. Fysiskt. Vad gör du nu?"
  Ja, vi måste visa oss starka och handlingskraftiga, vi gör som den stora förebilden i väst låter våra trupper härja fritt i Afghanistan. Eller vänta, George W. Bush den andre har ju redan visat sin styrka som är större än vår och det ändrade inget...

  kanske besinna oss till att börja med... sen vet jag inget mer än att förändra världen långsiktigt kräver tid, medkänsla, förståelse, kommunikation och ännu mera tid.

  SvaraRadera
 10. "Det enklaste är att göra det svårt att komma över sprängämnen. Licens, stöldskydd och kontroll är det som gäller och vid behov skärpa reglerna för innehav."
  Alla husvagnsägare som behöver gasol kommer älska detta. När vi talar om gastuber är min erfarenhet med ringa kunskaper i gassvets att acytelentuber pangar högre. Vore tråkigt för campande pappan om han inte får svetsa ihop sin bil och att de får äta råmat och sova kallt på semestern.
  Likaså alla bönder och tomtägare som använder handelsgödsel lär älska detta.

  SvaraRadera
 11. De flesta regeringar i dag är inte särskilt öppna för alldeles logiska sätt att tolka sådana händelser. Mordet på Anna Lindh kan sättas i förhållande till en nedmonterad välfärd och psykiatri. Liksom mordet på en liten flicka i Arvika tror jag det var. Visst, Sverige är inte som förr. SD har kommit in i Riksdagen och nu har vi vad som verkar vara första fallet av självmordsterror riktad mot västerländsk, USA-ledd imperialism och kolonialism. S har här ett ansvar. S har varit med om att styra Sverige åt höger och närma sig NATO. S har varit med om att tillsammans med M forma en inrikes- och utrikespolitik som ökar risken för händelser du nämner.

  Vem vågar nu tro att S ska våga se annorlunda på detta än M och de flesta av deras internationella regeringskollegor?

  Utan västerländsk kolonialism och imperialism, ja, även bara med en radikalt annorlunda politik än den imperialistiska USA fört efter kalla kriget, utan fortsatt amerikansk truppnärvaro i bland annat Bin Ladens hemland Saudi-Arabien, hade världshisorien sätt annorlunda ut och 9/11 varit en banal dag istället för en mobiliseringsdag för allehanda extrema rörelser.

  Visst, S och Sverige kunde inte göra så mycket med 9/11, men nog hade man kunnat undvika att förknippas med en destruktiv politik som leder till saker som det som hänt i Stockholm, Anna Lindhs död, flickan i Arvikas död osv.

  Problemet är att S tagit fel lärdomar, inte att lärdomarna varit för få, öppna er bara, det finns kilometervis med litteratur som beskriver hur olika politiska ställningstaganden ökar risken för det ena och det andra.

  SvaraRadera
 12. ett öppet samhälle som kommer att bli ett slutet samhälle då myndigheter måsta ha totalkontroll över varje medborgare, vad har vi då för öppenhet kvar?

  SvaraRadera
 13. Lite mer att fundera på:
  http://www.newsmill.se/artikel/2010/12/12/vad-jag-s-g-i-mosk-n-vid-medborgarplatsen-skr-mmer-mig

  SvaraRadera
 14. Öppna samhället. Vad menas med det?
  Yttrande frihet är otroligt begränsad här i Sverige.
  Det finns det som man får säga och det som man inte får säga.
  De är bara de sekulära krafter som får säga något i det offentliga rummet.
  Det sekulära fanatismen är överallt.
  I skolorna får RFSL utan vidare tillträde till skolan när det gäller ungdomars sexualitet. Inga troende får ge sin syn.
  Om någon skulle ta upp abort som mord skulle ingen journalist skriva om detta. Det är tabubelagt.
  Det sekulära fanatismen är inte öppen och kommer att få de reaktioner som vi nu ser.
  Varför skulle människor vara hatiskt inställda mot samhället om man hade någon röst. Men Yttrande friheten finns inte i Sverige. Man får bara sägas det som man får säga.

  SvaraRadera
 15. Så säger en filantrop till politiker!!

  Nu är det dags att visa den politiska kulturens rätta ansikte mot världen som skall visa hur man skall se på omvärlden och framtiden. Jag tycker självklart att dessa jävlar som spränger sig i luten skall kastas ut utan tveckan, eftersom deras hjärntvätt påverkar en del andra ungdomar här i Sverige som är benägna att göra sådana handlingar för att synas. Jag vill bara öppna en enkel fråga till de styrande politiker.Ni vet att det senaste "Wikileaks avslöjanden " skadar Amerikanska ansiktet utåt ANTA bara för en gång skull att USA kan ligga bakom detta för att lägga lock på de viktiga frågorna? Glöm inte att Binladen är en Amerikansk produkt
  (vakna för gud skull) Ingen människa vill den andres ond i grund och botten.Vi alla människor
  är så lika (Hjälp världens fred). Hjälp inte de stater som härjar i områden där sådana HJÄRNTVÄTTADE indiveder används för dessa ovanstående staters endamål.Låt Afganer själv bestämma över sina öden skicka inte soldater dit för att det är deras problem att lösa dock inte ditt men i stället Döm Saudi Arabien och Arab Amirater, Iran och USA i spetsen för dessa Händelser då kommer ni med ett nytt ansikte av det politiska ädeln som Ulof Palme ville visa en gång i tiden etablera för världsfreden. I annat fall fäljer ni i samma spår som USA:s hundar gör. Jag tror på Sverige. Jag är beredd att betala från min Skatt mer för att du som stolt politker skall vara positiv vinst orienterad för mänskligheten.
  Glöm inte att vi är ett litet land med 8 miljoner men vi kan bli stor med 6 miljader rätta åsikter.
  Häv gränser mot rätt mänsklig tänkande så att 2011 blir ett kärlekens år dock ej tvärttom.
  En filantrop

  SvaraRadera
 16. www.foxnews.com/us/2010/10/20/al-qaeda-terror-leader-dined-pentagon-months/

  www.prisonplanet.com/al-qaeda-mastermind-invited-to-pentagon-after-911.html

  www.infowars.com/clueless-patsy-set-up-by-fbi-in-christmas-tree-bombing-plot/

  www.infowars.com/bombshell-evidence-clearly-indicates-staged-attack-on-detroit-flight/

  http://tarpley.net/2010/02/11/state-department-admits-detroit-christmas-bomber-was-deliberately-allowed-to-keep-us-entry-visa-board-his-flight/#more-1240

  SvaraRadera