onsdag 1 december 2010

Ge valberedningen rätt förutsättningar

Vill Socialdemokraternas medlemmar att partiets främsta företrädare ska vara fyra män, ingen kvinna?

Det borde vara en av frågorna för den valberedning som förtroenderådet ska välja på lördag. Så kanske det inte blir. Kongressen i mars ska välja ny partiordförande, men det är möjligt att personförnyelsen stannar vid det.

Ibrahim Baylans agerande är särskilt avgörande. Den socialdemokratiske partisekreteraren vill sitta kvar och pekar på att han är vald till nästa ordinarie kongress. Baylan har dragit andra slutsatser av det dåliga valresultatet än sina kollegor i andra riksdagspartier.

Om inte partisekreteraren med sitt stora ansvar för valrörelsen vill få sitt förtroende prövat av mellankongressen lär knappast partiets ekonomisk-politiske talesman, Thomas Östros, eller gruppledaren i riksdagen Sven-Erik Österberg, vilja göra det. Eftersom flertalet kandidater till ny partiledare är manliga uppstår alltså frågan om Socialdemokraterna i framtiden ska ledas av fyra män. Det vore ett steg bakåt för jämställdheten och oklokt i förhållande till väljarna.

Det finns också andra skäl till varför valberedningen behöver kunna se till helheten, inte bara till vem som ska bli ny partiordförande. Jag ser att ett spelbolag ger tjugo gånger insatsen till den som satsar på Thomas Östros som ny ledare. Vore jag inte journalist skulle jag gärna sätta en slant med de oddsen. För mig framstår Östros som en av storfavoriterna, tillräckligt erfaren för att ligga lågt i det här läget.

Thomas Östros är underskattad av medierna och skulle kunna bli en ny Erlander om han vågade vara mer personlig. Men att bara välja Östros utan att också lyfta fram Veronica Palm, Morgan Johansson eller någon annan från vänsterflanken vore oklokt både för sammanhållningen i partiet och för väljarstödet. Samma resonemang om politisk balans kan man föra om andra aktuella kandidater.

Helheten handlar också om regional balans, och om ålder. Socialdemokraterna behöver lyfta fram den generation som ska ha ledande roller i framtiden: till exempel duktiga kvinnor som Åsa Westlund, Anna Johansson och Maryam Yazdanfar, liksom män som Luciano Astudillo och Ardalan Shekarabi.

Allt detta talar för att valberedningen behöver ett bredare uppdrag än bara val av partiordförande. Det räcker inte med en punkt på dagordningen om "eventuellt val till övriga partiorgan". Baylan, Österberg och Östros är duktiga politiker som behövs i framtidens ledning av socialdemokratin. De är också kloka nog att inse att det skulle gynna partiet att valberedningen fick möjlighet att se till helheten i sitt arbete.

Bollen ligger just nu hos Ibrahim Baylan. Och, förstås, hos ledamöterna i förtroenderådet.

Andra om socialdemokratin: AB, DN, DN2, DN3, Exp, Exp2, Exp3, SvD, SvD2, SvD3, Högbergs tankar,Martin Moberg, Peter Andersson, Johan Westerholm,HBT-Sossen, Röda Berget, Sandro Wennberg, Monica Green, Johanna Graf, Utsikt Från Ett Tak, med flera

2 kommentarer:

  1. Snacka om ett vilset parti utan någon som helst interndemokrati.

    SvaraRadera
  2. Citat från filmen Scaramouche

    "klingan är som en fågel, håll den för hårt och den kvävs,håll den för lätt och den flyger sin väg"

    SvaraRadera