Det "starka informella samarbetet" om misstänkta terrorister som nämns i Wikileaks-dokumenten skulle hållas hemligt för riksdagen. Frågan är om det också hållits hemligt för justitieministern. Ask - och tidigare justitieministrar - har ett ansvar som departementschefer även om de inte varit fullt informerade. Jag hoppas att Beatrice Ask inte försöker smita undan det.
I kväll hinner jag bara peka på ytterligare ett problem med informella uppgörelser utöver dem som Wilhelm Agrell så klokt nämnde. Regeringen förlorar sina möjligheter att styra myndigheterna när gränserna för deras samarbete med USA inte är tydligt satta.
Jag har skrivit om detta flera gånger tidigare. Med risk för att verka tjatig vill jag återigen citera min krönika i Aftonbladet år 2008:
För min del tycker jag att FRA ska få spana på kabeltrafik, men bara med ett tillräckligt skydd för integriteten och med en tuff, oberoende kontroll.
En annan förutsättning är att känsliga personuppgifter inte byts med andra stater på ett sådant sätt att grundläggande rättigheter kan kränkas.
Det kräver både lagstiftning och en bättre styrning av underrättelsetjänsten.
Regeringar strävar ofta efter ”deniability”, att inte veta för mycket om vad som sker i den hemliga verksamheten. Då överlämnar de också makten till andra som hellre vill påverka – chefer på myndigheterna eller utländska intressen.
FRA:s nära samarbete med britter och amerikaner är välkänt. Samma sak gäller militära MUST och KSI, liksom Säpo."De är ständigt uppe på de brittiska och amerikanska ambassaderna för att ligga så bra till som möjligt", säger en person med god insyn. "Ibland verkar CIA:s stationschef ha bättre överblick än vi själva eftersom myndigheterna konkurrerar så mycket."
Jag har i samband med FRA-debatten flera gånger påpekat risken att känsliga uppgifter lämnas över till USA utan tillräcklig kontroll, och det märkliga med att USA:s ambassads samarbete med Säpo vid avvisningarna av de två egyptierna 2001 aldrig blivit ordentligt belyst.
[UPPDATERING Mycket intressant artikel av Micke Ölander i dagens Expressen, bland annat om Statsrådsberedningens roll.]
Andra om Wikileaks: AB, AB2, AB3, DN, DN2, DN3, Ekot, Exp, Exp2, SvD, SVT, SVT2, Kulturbloggen, Mark Klamberg, Peter Andersson, Röda Berget, med flera
Jag håller absolut med dig om att detta är mycket oroväckande. Delar även din uppfattning om att FRA gör ett nödvändigt arbete i kampen mot internationell terrorism. Problemet ligger här inte i själva övervakningen utan det faktum att regeringsrepresentanter går bakom ryggen på svenska folket och ställer sig över lagen och våra demokratiska institutioner. Det är extremt allvarligt och i förlängningen ett hot mot själva demokratin. Frågan är också hur många i regeringen som haft kännedom om detta. Jag har mycket svårt att se att Beatrice Ask skulle hålla detta hemligt för Fredrik Reinfeldt.
SvaraRaderaDet är Göran Persson och Anna Lindh som skall ta sitt ansvar.
SvaraRadera