Många skriver klokt om lördagens bombdåd. Det finns mycket att säga om behovet av lugn, om att inte öka motsättningar i samhället, om att minska grogrunden för terrorism.
I dag vill jag ta upp det viktigaste på kort sikt: att hindra liknande nya dåd. Mannen i lördags kan ha varit ensam eller fått hjälp i någon form. Det återstår att se. Däremot pekar allt på att han påverkats av en hatpropaganda som är rätt vanligt förekommande på nätet och i andra sammanhang.
För mig spelar det ingen roll vilka ideologiska förtecken sådan propaganda har när det handlar om att uppmana till terrordåd på civila. Högerextrema, vänsterextrema, islamistiska. Det finns också likheter mellan rekryteringen till olika extrema våldsbejakande rörelser. Den här typen av hatbudskap måste bekämpas.
Jag tror inte man gör det genom att inskränka yttrandefriheten. Priset för att censurera hemsidor med allmänt hållna uppmaningar till väpnad kamp, som EU är inne på, är för högt. Jag tror inte heller det är effektivt.
Direkt kontraproduktivt är att ställa olika grupper mot varandra och peka ut en särskild grupp, som muslimer, som ett problem för majoritetssamhället. Det felet har EU gjort alltför många gånger. Det är ovärdigt moderna demokratiska samhällen, ökar motsättningarna, och döljer dessutom att det ofta är muslimer som blir offer för våld med islamistiska förtecken (liksom för högerextremism).
Däremot är det viktigt att bekämpa våldsideologierna på det sätt som är en traditionell styrka för det svenska samhället.
Att mobilisera det föreningsliv som fortfarande är starkt. Att när det gäller extrema tolkningar av islam visa öppenhet och respekt i samtal med de imamer och andra förebilder som kan påverka unga män att vända sig bort från våldspropagandan. Att bekämpa diskriminering och segregation med stark välfärd och demokratiska värderingar. Utan allt detta blir det effektiva polisarbete som också behövs inte särskilt verkningsfullt.
Andra om bombdådet: AB, Dagens Arena, DN, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, Ekot, Exp, SvD, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SvD9, SvD10, SvD11, SvD12, Krister Kronlid, Martin Marmgren, Peter Andersson, Rasmus Lenefors, med flera
måndag 13 december 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
"Bekämpa uppmaningarna till terrordåd" Det välkomnar nog dom flesta men hur gör man det? Islam är inte kompatibelt med ett modernt fritt och öppet samhälle.
SvaraRadera9:5 When the sacred months are over slay the idolaters wherever you find them. Arrest them, besiege them, and lie in ambush everywhere for them. If they repent and take to prayer and render the alms levy, allow them to go their way. God is forgiving and merciful.
Västvärlden och demokratin valde att inte be om förlåtelse för vår yttrandefrihet varesig det gällde politik, kändisar eller profeter.
Tycker du vi ska göra likadant med kommunister och nazister? Ska vi börja respektera dem med och deras ledare? Jag tror inte respekt är vägen att gå för det kommer bara stärka de fundamentala i deras tro att de förtjänar respekt. Hur många av våra rättigheter och friheter är du beredd att skära ner eller ta bort för att ge dem respekt? Och tror du vi slipper attentat om vi visar respekt? Jag som tror nämligen att Pakistan visar muslimer respekt då staten är tokreligiös, men där sprängs folk i luften varje vecka ändå.
SvaraRaderaAlla som vill veta mer om islamistisk fundamentalism bör läsa boken:
SvaraRadera"The Closing of the Muslim Mind: How Intellectual Suicide Created the Modern Islamist" (2010) av Robert R. Reilly.
http://www.amazon.com/Closing-Muslim-Mind-Intellectual-Islamist/dp/1933859911/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1290292256&sr=8-1
(finns även på adlibris och bokus)
Eller se en videoföreläsning med författaren. (efter föreläsningen som är på 40-45 minuter är det en öppen frågestund).
http://www.heritage.org/events/2010/05/the-closing-of-the-muslim-mind-how-intellectual-suicide-created-the-modern-islamist-crisis
Mer om författaren:
Robert R. Reilly är en Senior Fellow vid American Foreign Policy och han har skrivit flera artiklar för Wall Street Journal, Washington Post, Readers Digest, och National Review, bland många andra publikationer. Som före detta chef för Voice of America, har han undervisat vid National Defense University och tjänstgjort i Vita huset och för försvarsministern. Reilly är också styrelseledamot i Middle East Media Research Institute och han bor nära Washington DC.