torsdag 16 december 2010

Blunda inte för extremismen

Det kommer oroväckande uppgifter om självmordsdådet i Stockholm. Om att mannen hade någon form av stöd. Om att bombdådet var bättre planerat än de som talat om en ensam galning trott. Om kontakter med andra våldsbejakande extremister.

Vi vet fortfarande för lite om eventuella internationella kopplingar. Däremot tror jag det är farligt att inbilla sig att detta var en enstaka förvirrad person eller att spela ned extrem islamism som inspirationskälla för terrordåd.

Säpo visar i en välbalanserad rapport att det finns ett antal våldsbejakande islamister i Sverige. Inte särskilt många, men illa nog. Malena Rembe och övriga bakom rapporten pekar på likheterna med rekryteringen till andra extrema rörelser och betonar vikten av ett brett förebyggande arbete. Det är klokare än många av de liknande EU-planer som Birgitta Ohlsson nu vill efterlikna (utan att demokratiministern nämner ett ord om till exempel föreningslivets betydelse eller arbetet mot segregation).

Det finns inget skäl att behandla extremister som vill använda våld mot civila annorlunda beroende på vilka motiv de anger. Om vänstern förringar det som hände i lördags, och det som kunde ha hänt, blir spelplanen fri för de krafter som vill ha mer repression eller som vill utnyttja tillfället för att spä på främlingsfientligheten.

Istället gäller det att visa hur ett brett arbete mot både orättvisor och extremism kan minska risken för nya terrorförsök. Och, inte minst, att vara ett stöd för de många muslimer som är särskilt utsatta för förtryck av extrema krafter. Det är bästa sättet att bekämpa både islamofobi och våld.

Några av mina tidigare texter om detta:

Vad driver Beatrice Ask på hemliga EU-mötena?

Rädslan för islam ökar bara riskerna

The European Union´s anti-terror plans - lift the secrecy

Europe and terrorism: the wrong path

Blunda inte för den islamska extremismen

Andra om bombdådet: AB, AB2, DN, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, Ekot, Exp, Exp2, SvD, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SvD9, med flera

3 kommentarer:

 1. Hej Mats, det finns olika interpretationer av koranen. Första suror är mycket fredlig sedan blir det alltmer fientliga suror.
  Allt är en fråga om interpretationen.
  Muhammad Asad (formerly Leopold Weiss) (1900–1992), an Austrian Jew who converted to Islam, was a 20th century journalist, traveler, writer, social critic, linguist, thinker, reformer, diplomat, political theorist, translator and scholar. Asad was one of the 20th century's most influential European Muslims.[1]http://en.wikipedia.org/wiki/Muhammad_Asad

  http://www.youtube.com/watch?v=49w_rLhPkmk&feature=related
  Muhammad Asad Speaks on Bedouins & The Desert

  SvaraRadera
 2. "Istället gäller det att visa hur ett brett arbete mot både orättvisor och extremism kan minska risken för nya terrorförsök. Och, inte minst, att vara ett stöd för de många muslimer som är särskilt utsatta för förtryck av extrema krafter. Det är bästa sättet att bekämpa både islamofobi och våld"

  Mats...nu måste vänstern vakna upp ur sin rosa multikulti flum och inse fakta!

  Här finns lite Koranverser översatta till svenska...läs och begrunda!

  Här har vi en liten mysig vers:

  "Då ni möter förnekarna1 [icke-muslimer] i strid, låt svärden falla över deras huvuden till dess ni har tvingat dem på knä; tag därefter de överlevande till fånga. Sedan kommer den tid då ni skall ge dem fria, godvilligt eller mot lösen, för att kriget skall lägga av sina bördor. Detta är vad ni har att iaktta. Om Gud ville kunde Han helt visst slå ned dem utan er medverkan, men genom att låta er kämpa mot varandra sätter Han er alla på prov. Och vad dem beträffar som stupar i kampen för Guds sak, skall Han inte låta deras handlingar bli förgäves; Han skall leda deras steg och ge dem sinnesstyrka och inre lugn och föra dem till paradiset som Han har låtit dem veta.
  (Surah 47:4-6; fördjupning)"

  http://www.sanningenomislam.se/utdrag_ur_koranen.asp

  SvaraRadera
 3. @ anonym

  Men hallå där!!!

  Vad är det så hemskt med den där versen
  från en bok skriven för ETT TUSEN FEM HUNDRA år sedan?
  Den beskriver hur muslimer ska slåss i STRID. Menar du att det skulle ha stått:
  "Då ni möter förnekarna... i strid, låt då deras svärd falla över era huvuden..."?

  Jag rekommenderar dig att se filmen "The Messenger" så förstår du varför det står om "strid"!!!

  Bra film, för övrigt, med bra musik.

  Ni SD-folk är ju fan inte kloka. Ni har hållit på klickat på varenda en blogg som diskuterar helgens händelser och sprider så mycket dynga som möjligt.

  Ingen av er har förmodligen ens läst koranen. Och ingen av er verkar heller fatta att den är en GAMMAL BOK, skriven i en 1500 år gammal kontext.

  Ni är ju precis lika imbecilla som självmordsbombaren (som förmodligen inte heller har läst koranen) som använde den för helt andra syften än koranens (för att upprepa, ett tusen femhundra år gamla) syften.

  Börja med att själva bli moderna.

  Vi är inte i medeltiden.

  Ni är emot invandring?
  Ok!
  Snacka om det!
  Blanda inte in annat skit.

  Det är så man får hjärnblödning.
  /GKL

  SvaraRadera