tisdag 30 november 2010

Försvara mediefriheten

Jag hade tänkt vänta med att skriva om Wikileaks tills fler USA-dokument som rör Europa är publicerade. Det mest intressanta är, som Wilhelm Agrell säger till Aftonbladet, hur den amerikanska helhetsbilden av omvärlden ser ut. För min del är Europa den del av världen jag kan bäst.

Efter all kritik av Wikileaks i svenska media det senaste dygnet vill jag ändå skriva några rader. Ja, visst finns det problem med att publicera så stora mängder dokument med en gång. Julian Assange har också ibland givit felaktiga uppgifter om hur källor kan skyddas.

Ändå är jag förvånad över alla dessa artiklar om hur skadligt Wikileaks är. Den som gick in på Dagens Nyheters eller Svenska Dagbladets hemsida i går möttes av, inte en, utan 4-5 kritiska rubriker, men betydligt mindre om sakinnehållet kring amerikansk politik i olika delar av världen. I Expressen skrev Mats Larsson om hur Kina jublar över publiceringen. Dagens ledare i Svenska Dagbladet kunde nästan ha varit formulerad av State Department i Washington.

De fem stora internationella tidningarnas publiceringar om USA:s diplomati är journalistisk världshistoria, som inte hade varit möjligt utan Wikileaks. Vi får veta mer om spelet kring ett eventuellt angrepp på Iran, en av dagens viktigaste internationella frågor. Hur USA:s analyserar Afghanistan, Ryssland och Latinamerika hjälper att förstå stormaktens agerande. USA:s påtryckningar mot andra länder i "kampen mot terrorismen" blir offentliga.

Normalt brukar tidningar försvara publiceringar som till exempel den om Saudiarabiens krav på ett angrepp mot Iran med att öppenhet i längden är det bästa. Nu är det av någon anledning Wikileaks som får mest kritik i Sverige, inte USA eller korrupta ledare i andra delar av världen.

Det är särskilt synd eftersom USA och andra regeringar kommer att jaga både Wikileaks ledare och uppgiftslämnare frenetiskt. Kontrollen av nätet kommer att öka. Att påstå att det är Wikileaks huvudansvar är som att påstå att den som avslöjar felaktigheter i en kommun är ansvarig för att källorna efterforskas.

Tvärtom gäller det att stå upp för mediefriheten även om begreppet media nu tar sig nya former och Wikileaks inte på något sätt är perfekt. Hur agerar till exempel den svenska regeringen?

För övrigt skriver Ingvar Persson bra om öppenhet och nyttan av Wikileaks avslöjande på Aftonbladets ledarsida.

Andra om Wikileaks: AB, DN, DN2, DN3, DN4, Exp, Exp2, Exp3, SvD, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, Nemokrati, Roger Jönsson, Svensson, med flera

2 kommentarer:

  1. Men mediefriheten har ju aldrig varit helt fri. Det är dels viktigt att ta ansvar för det man publicerar - dels finns det sekretesslagar som man måste följa, där rikets säkerhet är en av de starkaste punkterna.

    Om man jämför med förra läckan så avslöjade de 15000 mörkade civila dödsfall, sådant bör komma till kännedom.
    Men dessa dokument? Jag har hunnit höra argument som att det är bra att veta att Saudierna vill att usa ska anfalla Iran för att nyansera bilden av araber. Det är ju bara ett fånigt utalande. Av allt som släppt hitintills så väger inget upp skadan.

    SvaraRadera
  2. Rebecca:

    Antar att du som många bara läst vinklade artiklar om detta, där skribenterna skriver om en massa oväsentligt istället för att fokusera på innehållet i läckan.

    SvaraRadera