söndag 14 november 2010

Låt Lena Hjelm-Wallén leda valberedningen

Socialdemokraterna behöver en ordnad process fram till mellankongressen. Mona Sahlins förslag att hela partistyrelsen ska ställa sina platser till förfogande skapar ett maktvakuum. Kanske är det nödvändigt, men det är också farligt för ett parti som lätt kan slitas sönder av inre konflikter.

En nyckelfråga i det här läget är vem som ska leda valberedningen inför mellankongressen. Jag tror det är viktigt att arbetet hålls samman av någon som sätter partiets bästa främst och som inte själv har ambitioner om nya uppdrag. Det kommer också att krävas stor lyhördhet och diplomatisk förmåga.

Det är svårt att tänka sig någon bättre lämpad sådan person än Lena Hjelm-Wallén. Att hon ledde valberedningens arbete när Mona Sahlin föreslogs som partiordförande kan knappast diskvalificera henne denna gång för dem som vill se en annan ledning. Lena Hjelm-Wallén är inte en person som skulle vara tendentiös i arbetet på grund av tidigare agerande eller lojaliteter.

Snarare är hon det närmaste en neutral och klok mentor som det socialdemokratiska partiet kan komma. Det är nog det som behövs om den nuvarande situationen inte ska trappas upp ytterligare, och socialdemokraterna lamslås av inre strider som det franska socialistpartiet.

Om Lena Hjelm-Wallén vill ställa upp är en annan fråga. Men jag hoppas det.

Andra om (S): AB, AB2, DN, DN2, DN3, Exp, Exp2, SvD, SvD2, SvD3, Högbergs tankar, Peter Andersson, Rasmus Lenefors, med flera

1 kommentar:

  1. Hoppas valberedningen ser till att nominera två, tre kandidater som representerar olika linjer och inte bara en.

    Annars blir det ju inte mycket till val.

    SvaraRadera