torsdag 17 december 2009

Reinfeldt styrde EU fel

Andreas Carlgren höll ett bra tal på klimatmötet igår. Tyvärr har Fredrik Reinfeldt drivit en annan linje i ett års tid. Det förklarar kritiken mot Sveriges EU-ordförandeskap, som nu växer starkare.

Den svenske miljöministern riktade sig särskilt till USA och Kina. Delegaterna i Köpenhamn applåderade när Andreas Carlgren krävde större utsläppsminskningar av USA. Amerikanernas löften måste vara bindande, sa Carlgren även i dagens Gomorron Sverige (intervjuad av skickliga Lotta Bouvin-Sundberg).

Tänk om Sverige konsekvent drivit denna linje under EU-ordförandeskapet. Då hade förtroendet bland u-länderna varit större, liksom möjligheterna till ett avtal.

Istället gick Fredrik Reinfeldt ut redan för ett år sedan och sa att han inte trodde på ett bindande avtal i Köpenhamn. I september gav han frikort till USA. Så här sa statsministern till Ekot den 22 september apropå att Obama kanske inte skulle ha en färdig position med sig till Köpenhamn:

"Men vi kan förstå det, om det samtidigt med detta uttalas ett politiskt ledarskap som markerar ett ansvar och en ambition, som vi sedan möjligen får diskutera hur det ska komma på plats"

Andra EU-ledare har varit tuffare. Initiativet har glidit ifrån det svenska ordförandeskapet, som Berlingske Tidende noterade i går.

Dessutom har SVT:s kunniga Erika Bjerström rätt när hon bedömer att den svenska regeringen underskattade stödet för ett fortsatt Kyotoavtal.

Om Sverige i lördags sagt vad Carlgren sa i talarstolen i går kunde förhandlingarna ha gått bättre. Istället sköt ordförandelandet sönder underlaget från klimatveteranen Cutajar, och krävde att Kyotoprotokollet skulle skrotas omedelbart. Dumt i sak och provocerande för u-länderna.

Miljörörelsen har rätt i sin kritik av den svenska regeringens agerande. Hur diskussionerna gått mellan Reinfeldt, Carlgren och Anders Borg vet inte jag. I vilket fall är resultatet dåligt för Sveriges miljörykte.

Nu har till och med Danmark gett upp hoppet om ett klimatavtal i Köpenhamn, skriver Berlingske Tidene.

Andra om klimatet: AB, AB2, AB3, AB4, DN, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, Ekot, Exp, GP, GP2, SvD, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SVT, Arbetarens klimatblogg, Ett hjärta rött, Johanna Melén, Peter Andersson, Röda berget, Rödgröna, se2009.eu, SAP, Tom Arnbom

4 kommentarer:

 1. www.vaken.se

  kolla denna sida så faller många bitar på plats

  SvaraRadera
 2. Ja, vaken.se, ja. Ödlorna kontrollerar vädret! Det är illuminati som sprutar ut koldioxid! Nu föll allt på plats.

  SvaraRadera
 3. Var ju Reinfelts fel ju. Hade ju aldrig Mona och Marie gjort. Nä, mer skatt på bilar, bensin, toblerone mm. Det ska svida i skinnet att leva i landet Sverige :-)

  SvaraRadera
 4. Vinkla om din världsbild lite. Hur mycket än svenska medier vill tro det så står vi inte i centrum, det gör som alltid de större länderna. Att lasta Reinfeldt för ett uteblivet avtal är bara att dra politiska växlar på ingenting.

  SvaraRadera