torsdag 10 december 2009

Gå på offensiv mot Sverigedemokraterna

De rödgröna partierna måste presentera bättre förslag om jobben, brottsligheten och sammanhållningen. Annars kan Sverigedemokraterna växa ännu mer än i dagens SCB-mätning.

Mona Sahlin kommer tillbaka från sin USA-resa med en rejäl ledning i opinionen. De rödgröna partierna får egen majoritet. Alliansen går bakåt. Centerpartiets kris är särskilt tydlig.

Socialdemokraterna kan vara glada, med ett stöd på 36,5%. Politiken svänger snabbt. Mona Sahlin har verkligen stärkt sin ställning i höst.

Ändå finns det skäl för de rödgröna att vara oroliga. SCB bekräftar Sverigedemokraternas ökning. Partiet har 5,1% av sympatierna.

Det finns inte särskilt många bra undersökningar om varför människor väljer Sverigedemokraterna. För min del tror jag knappast enskilda händelser som Jimmie Åkessons artikel i Aftonbladet sätter den långsiktiga trenden. Jag tror inte heller att den uttalade rasismen blivit så mycket större.

Sverigedemokraternas uppgång beror snarare på att väljare känner sig svikna av de etablerade partierna. Moderaterna verkar tappa mest till Jimmie Åkessons parti. Det kan vara besvikna personer som bidrog till Reinfeldts valseger 2006 men som inte tycker att deras åsikter räknas nu heller.

Även Socialdemokraterna förlorar väljare till (SD). De rödgrönas majoritet är bräcklig. När valet närmar sig kommer nya rubriker om skandaler, verkliga eller påhittade. Det kan locka ännu fler väljare till Sverigedemokraterna.

De rödgröna partiernas arbetsgrupper presenterar snart sina förslag, i februari om jag förstår saken rätt. Då måste det finnas med en politik som övertygar de missnöjda väljare som inte är rasister, men som tycker att de etablerade politikerna struntar i dem.

Ett sätt att möta missnöjet är att åka runt och lyssna på människors uppfattningar i de områden där Sverigedemokraterna har växande stöd. Ta stenhård strid mot Jimmie Åkesson och hans främlingsfientliga partikamrater, men betrakta inte alla partiets väljare som övertygade rasister.

För min del tror jag de rödgröna måste formulera en jobbpolitik som verkligen utgår från "full sysselsättning" - även för de som stått utanför arbetsmarknaden länge eller som kommer från ett annat land. Det ställer krav på nytänkande, bland annat inom fackföreningsrörelsen.

Människors rädsla för brott måste tas på allvar. De rödgröna måste hitta pengar till bättre skolor och bostäder, istället för att dra ned på sina tidigare löften.

Socialdemokraterna måste också ställa krav på Miljöpartiet om satsningar på miljonprogramsområdena. Flyktingpolitiken behöver bygga på en rättvis individuell prövning, inte på godtycke. De rödgröna måste fördöma fundamentalism, oavsett vilken sort det är.

Det vore illa om Sverigedemokraterna kom in i riksdagen. Det vore ännu värre om de tvingade fram en blocköverskridande regering, och därmed omöjliggjorde den rättvisepolitik som är enda sättet att stoppa främlingsfientligheten.

Andra om SCB: AB, DN, DN2, Ekot, Expressen, Exp2, GP, SvD, SvD2, HBT-Sossen, Högbergs tankar, In your face, Jonas Sjöstedt, Kent Persson, Martin Moberg, Peter Andersson, Peter Swedenmark, Roger Jönsson, Röda berget, s-buzz

12 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 7. Som jag ser det är SD ett rent missnöjesparti. Vad jag tycker är ganska anmärkningsvärt idag är att partierna i riksdagen börjar fundera ut planer på att hur de ska kunna hålla SD just utanför riksdagen.. om jag hade varit politiker hade mina funderingar på vad som har gått så snett och försökt lösa problemen. Men med dessa politiker som i första hand verkar tänka bara på sig själv, varför lyssna?

  SvaraRadera
 8. Det är intressant att betrakta hur SD konstruerar vissa hot, medan de förlöjligar andra. På detta tema skriver Banjo idag om hur SD-kurirens chefredaktör bagatelliserar klimatförändringarna: www.banjo.webblogg.se

  SvaraRadera
 9. Ni kan aldrig stoppa oss, Mats Engström. Aldrig!

  SvaraRadera
 10. En av de bättre analyserna vad gäller SDs framgångar som jag läst i bloggsfären.

  Min analys går i grunden ut på att politikerna har fört en politik vilken gett ett, av en del väljare, icke önskat resultat. Politikerna, oavsett färg, har fortsatt föra en liknande politik, utan att lyssna på folket...

  SvaraRadera
 11. Bästa sättet att bemöta SD är nog att dom rödgröna arbetsgrupperna formulerar en vision om att alla ska få arbeta ... tills dom fyller 100 !

  SvaraRadera
 12. Det som händer i opinionen nu är att väljarna vill ha en mer rättvis politik som berör alla i Sverige oavsett om de är födda i Sverige eller i annat land. Därför ökar De rödgröna kraftigt i Sifo medan Alliansen minskar lika kraftigt. Även SD backar med 0,7 procent.

  Väljarna är kloka.De ser till det som är viktigt i livet.Att leva ett gott liv med jobb,trygghet,bra bostad och gemenskap i familj och samhälle. I valet ska vi ha en berättelse om hur vi vill klara detta.

  SvaraRadera