fredag 11 december 2009

Luras inte med klimatpengarna

EU-ledarna bråkar fortfarande om klimatpengar till u-länderna, trots att Fredrik Reinfeldt redan vid toppmötet i oktober påstod att frågan var löst.

Någon typ av bud blir det ändå i eftermiddag. Angela Merkel gav en positiv bild i går kväll och ingen regeringschef vill lämna mötet utan en överenskommelse.

Frågan är om EU:s löften räcker. Margot Wallström berättar i Dagens Nyheter om den dåliga stämningen i Köpenhamn, som hon besökt. U-länderna är irriterade på den rika världen.

De har goda skäl att vara det. USA har inte lovat mycket. EU väljer under Reinfeldts ledning att skrota Kyotoprotokollet utan att ha något färdigt bindande avtal i dess ställe. Det måste glädja energibolagens lobbyister, som länge arbetat för ett sådant resultat.

Dessutom verkar en stor del av pengarna till u-länderna komma från existerande bistånd. Så är det även i Sverige. Snålheten bidrar till missnöjet bland de fattiga länderna.

Det räcker inte för Fredrik Reinfeldt att komma med ett bud på ett par miljarder euro per år i eftermiddag. Pengarna måste vara nya, och inte tas från fattigdomsbekämpningen. Annars luras EU om sina ambitioner. U-länderna kommer inte att gå på det.

[UPPDATERING Det verkar bli ungefär 2 miljarder euro om året, om man ska tro Gordon Brown. Men är det nya pengar? För övrigt undrar man vad Reinfeldt tycker om att nyheten presenterades av Brown och Sarkozy på en gemensam presskonferens, inte av EU-ordföranden Sverige.]

Andra om EU, klimatet: AB, DN, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, Ekot, GP, SvD, SvD2, Brobyggarbloggen, Cecilia Malmström, Diakonia, Erik Malm, Rödgröna, SAP, se2009.eu,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar