lördag 12 december 2009

Obegriplig svensk klimatlinje

Gårdagens förslag till klimatavtal var ett steg framåt. Michael Zammit Cutajars utkast till "core decision" om långsiktiga åtaganden innehåller alla de viktiga elementen. Den rutinerade förhandlaren vill behålla dagens Kyotoprotokoll men komplettera det med fler löften från USA och utvecklingsländerna.

EU borde lägga hela sin tyngd bakom förslagen och stödja Cutajars arbete. Istället kritiserar svenske chefsförhandlaren Anders Turesson texten. Sveriges linje som EU-ordförande är att Kyotoprotokollet ska skrotas, punkt slut.

Det är ett stort steg tillbaka i miljöarbetet, om inte det nya avtalet blir lika bindande som Kyotoprotokollet - och det lär det knappast bli.

Risken är istället att Köpenhamn resulterar i den "bukett av åtaganden" som Fredrik Reinfeldt såg framför sig redan för ett år sedan, där länderna inte är bundna av sina internationella förpliktelser på samma sätt som i Kyoto.

Jag hoppas att dagens demonstrationer blir stora och att inte våld skymmer budskapet. Alla regeringar måste göra mer för att rädda klimatet. Den svenska linjen är obegriplig och kommer att bli svår för Andreas Carlgren att försvara.

Andra om klimatet: AB, AB2, AB3, DN, DN2, DN3, DN4, DN5, Ekot, Exp, GP, SvD, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, Martin Moberg, Mårtensson, Rödgröna, SAP, se2009.eu

3 kommentarer:

 1. Det är vänstern som blivit lurade av högern att stödja deras politik.
  Vänstern tror fortfarande på propagandan att vi har en global uppvärmning, trots att vi haft en global nedkylning de senaste 10 åren. What happened to global warming

  Anledningen att högern trycker på att genomföra detta "climate-scam" är för att det finns otroligt mycket pengar att tjäna på utsläppsrätter, samt att kunna sälja nya "klimatsmarta" prylar och teknik.

  En annan agenda högereliten har är att kunna skapa en global regering, vilket klimatavtalet tydligt anger flera gånger, och de kan då genomföra sin depopuleringsagenda.

  SvaraRadera
 2. Det saknas en uppriktig vilja att komma överens om åtgärder som stoppar klimatförändringen. Alla ser om sitt hus,helst försöker de flesta länderna att ätgärderna resulterar i att de själva tjänar så mycket som möjligt. Förståelsen för vi måste arbeta för en miljövänlig arbetslinje,

  SvaraRadera
 3. Man blir trött när klimatbluffsbluffarna fortsätter hävda att allt är ok. Det är inte ok och det vet alla. Dags att göra något.

  SvaraRadera