tisdag 29 december 2009

Sahlin dansade för ungdomars rättigheter

Kadafi Hussein ger sig inte. Igår fick ungdomsledaren i Rinkeby hjälp av Mona Sahlin mot fundamentalisterna.

Tidigare i år har en grupp män försökt hindra tjejer och killar att gå till Rinkeby Folkets Hus för att dansa. På gårdagens fest var det ändå full fart.

”Ibland kan kampen för mänskliga rättigheter handla om rätten att få dansa och ha roligt en måndagskväll i Rinkeby Folkets Hus”, sa Mona Sahlin. "Utan att bli hotad eller rädd, för att extremister vill annorlunda."

Hon menar att förtrycket kan ha olika ansikten.

"En annan dag kan det vara Sverigedemokrater som hotar tillvaron härute. Ibland kan det vara extremister inom islam. Här känner man inte alltför ofta att det offentliga Sverige ser det."

Jag frågade Mona Sahlin hur hon ser på uppgifterna om att ungdomar tidigare hindrats gå på fest i Rinkeby Folkets Hus:

"Någon annanstans i Sverige skulle inte det kunna ske i det tysta, men det gör det på många håll, i många förorter. Vad är mänskliga rättigheter om inte att få vara den man är, göra det man vill utan att bli hotad av överheten? Överheten kan ibland vara ett diskriminerande samhälle, ibland kan det vara de som ger uttryck för en förtryckande religion. Det är det som sker härute."

Kan du utveckla det?

"Människor härute kan antingen vara förtryckta av ett samhälle som diskriminerar, av att det finns rasism, det finns främlingsfientlighet, det finns strukturell diskriminering. Det pratar vi om en hel del. Det kan också ske genom att extremister försöker förhindra den vardagliga friheten en måndagskväll i Rinkeby. Att motverka det är en lika viktig kamp för mänskliga rättigheter, som det är att slåss mot rasismen i högtidliga tal i riksdagen. Därför är det viktigt att vara här."

Vad mer kan socialdemokratin göra i den här frågan?

"Framför allt handlar det om att använda politiken för att ta bort hindren för att människor kan leva fria och egna liv. Det är inte alltid vi gör diskussionen om diskriminering till en fråga om hur vardagen är att leva i förorterna idag. Det är det socialdemokratin måste visa, att vi är här, vi ser vad som händer, och vi använder politiken för att förändra det.
Därför är Nalin (Pekgul) och hennes socialdemokratiska vänner härute så otroligt viktiga. Det vill jag vara en del av. Det är därför jag är partiledare."

[Uppdatering: Kadafi Hussein skriver på Newsmill.]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar