lördag 19 december 2009

Reinfeldt misslyckades

Hur kunde EU, med Fredrik Reinfeldt i spetsen, gå med på det svaga förslaget till slutsatser från klimatmötet? Nu är risken att många års ansträngningar med bindande klimatavtal går i stöpet.

Barack Obama gjorde upp med Kina och Indien i går kväll. EU hängde inte med. Priset blev en överenskommelse som är så urvattnad att den snarare flyttar klimatarbetet bakåt än framåt.

Länderna överger (som jag varnade för igår) principen om bindande utsläppsmål. Kyotoprotokollet finns kvar på pappret, men i praktiken är det dött. Översynen av Köpenhamnsdokumentet ska göras först 2015 - det tar bort mycket av det politiska trycket på Barack Obama, även om han skulle sitta två mandatperioder.

Klimatmötet är nu på lördag morgon fortfarande inte överens, trots att de stora elefanterna gjort upp. Många u-länder är av begripliga skäl upprörda över de rika ländernas svek. Andra gör sitt bästa för att kasta grus i maskineriet.

EU har gjort ett stort misstag som inte skött relationerna till u-länderna bättre. Reinfeldt borde ha lyssnat mer på länder som Brasilien, som Sverige samarbetat med i decennier för att flytta det globala miljöarbetet framåt. Istället skapade Sverige som EU-ordförande nya konflikter genom att så kategoriskt vilja skrota Kyotoprotokollet utan att ha ett bindande avtal att sätta i dess ställe.

Reinfeldt har inte heller lyckats hålla ihop EU kring en tillräckligt ambitiös politik. EU borde ha kommit till Köpenhamn med ett tydligt löfte att minska utsläppen med 30 procent. Att Sarkozy gick ut i går kväll och sa att ett avtal var klart medan Reinfeldt ställde in sin presskonferens visar att de stora EU-länderna återigen kör sina egna race.

Just när jag skriver detta ajourneras plenarmötet. Förhandlingarna om ett gemensamt dokument är på väg att bryta samman.

[UPPDATERING kl 11.00: Deklarationen antogs inte av FN-mötet. I alla fall inte än, USA har begärt ordet (sov deras delegation tidigare?). Beslutet blev att mötet "takes note of the Copenhagen accord" - inget om "adoption".]

Andra om klimat: AB, AB2, AB3, AB4, DN, DN2, DN3, DN4, Ekot, Exp, Exp2, Exp3, GP, GP2, GP3, SvD, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SVT, se2009.eu, se2009.eu2, Högbergs tankar, In your face, Jens Holm, Peter Andersson, Roger Jönsson, Röda Berget, Rödgröna, SAP, Åsa Westlund

4 kommentarer:

 1. Sorgligt,

  Men vad ska eu och u-länderna göra när USA och Kina som står för 50%+ av utsläppen i världen gör upp sinsemellan.

  Nu återstår nog tyvärr bara att hoppas på moder natur, PeakOil, eller att klimatforskarna faktist haft fel... Politikerna förmår inte att lösa detta.

  SvaraRadera
 2. PeakOil är inget att hoppas på eftersom PeakCoal ligger hundratals år fram i tiden. Det är inte bara politikernas fel. Det finns antagligen ingen större opinion i USA och Kina för att minska utsläppen och då kommer inte politikerna göra nått heller.

  SvaraRadera
 3. Det är inte regeringar som står för utsläppen det är människor. Vi kan minska våra utsläpp utan att fråga våra regeringar om lov.Bara att sätta igång.Föda mindre barn tex. Inte ha husdjur. Inte äta glass föreslog någon. Mindre kött etc. Stanna hemma på semestern. Tusen grejer att göra

  SvaraRadera
 4. Fredrik Reinfeldt misslyckades? Aha! Fredde är den som styr världen! Världsdiktatorn Reinfeldt? :D

  Ang. miljöföstöring så står ju MP, S oc V för att miljön försämrats avsevärt de senaste 10 åren. 1999-2006 - då S+V+MP satt i regering - så ökade Vattenfalls andel el producerad av bl.a. brunkol från 2,7% till 55%. När man ersatte den miljövänliga elen från Barsebäck med el från världens fjärde skitigaste brunkolskraftverk.

  Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är de som medverkat till att förstöra vår miljö mer än några andra.

  SvaraRadera