Moderaterna planerar för nya skattesänkningar, trots Reinfeldts uttalande i valrörelsen om att prioritera välfärden och inte minska skattekvoten. Det är hög tid för socialdemokratin att gå på offensiven.
Den nya partiledarens tal om tre veckor blir särskilt viktigt. Förhoppningsvis början på en tid av mer självförtroende för socialdemokratin än de senaste månadernas självspäkning.
Men tiden rinner ut för Berit Andnor Bylund och valberedningen. Det är bråttom att komma fram till förslag. Inte i första hand för att partiledaren behöver förbereda invigningstalet, det ordnar sig säkert. Däremot för att kunna göra extrakongressen till en framgång. Snart kommer krisrubrikerna i medierna på allvar, om inte valberedningen löser upp knutarna.
Jag har skrivit tidigare om svårigheterna när valet bara handlar om en post, partiordföranden. Det hade underlättat betydligt om fler ställt sina platser till förfogande.
Så tycks det fortfarande vara. "Elefanten i rummet" skrev Karin Pettersson om Mona Sahlin när Aftonbladets ledarsida deltog i avsättandet av partiets första kvinnliga partiledare. Dagens elefant i rummet tycks vara partisekreteraren Ibrahim Baylan. Om han inte tydligt ställer sin plats till förfogande blir det svårt att lösa ekvationen om den nya partiledningen.
Det finns många bra kvinnliga kandidater till partisekreterarposten. Jag har nämnt ett antal av dem tidigare. Ibrahim Baylan skulle säkert göra ett gott arbete till exempel som ekonomisk-politisk talesman eller gruppledare i riksdagen.
Då blir det lättare för valberedningen och partidistrikten att ta ställning till ordförandefrågan. Både Mikael Damberg och Thomas Östros kan bli utmärkta partiledare. Östros om partiet vill ha en person som verkligen kan utmana Reinfeldt om trovärdigheten som statsminister (i 2014 års valrörelse kommer det att vara viktigare än medansvaret för 2010 års misslyckande). Damberg om man vill ha mer av förnyelse och profilfrågor som tilltalar ung medelklass i storstäderna.
Det är inte orimligt att välja en kvinna mer till vänster som partisekreterare om Damberg eller Östros blir ordförande. Det är jag inte lika orolig för som en del andra i debatten. SSU under 1990-talet är ett dåligt exempel, men ungdomsförbundets försoning under 1980-talet fungerade med en liknande politisk balans. Tyska SPD är ett annat positivt exempel där de värsta interna striderna nu har dämpats efter valet av Sigmar Gabriel och Andrea Nahles. Det handlar mer om personkemin än om konstruktionen i sig.
Nästa steg är en bra balans i VU i stort. Mer föryngring på övriga poster med Thomas Östros som partiledare. Mer betoning av statsrådserfarenhet med Mikael Damberg. Framför allt: våga lyfta fram duktiga framtidsnamn. Vänta inte till den ordinarie kongressen år 2013 och låt inte krav på millimeterrättvisa mellan regionerna stå iväg för ett riktigt bra lag.
Dagarna går fort. Berit Andnor Bylund måste agera med större handlingskraft än hittills. Bollen - och ansvaret - ligger framför allt hos henne och hos Ibrahim Baylan.
Andra om (S): AB, AB2, AB3, Dagens Arena, Exp, Fokus, SvD, Högbergs tankar, Johanna Graf, Jämlikhetsanden, Martin Moberg, Peter Andersson, Röda Berget, Tord Oscarsson, med flera
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
"Moderaterna planerar för nya skattesänkningar, trots Reinfeldts uttalande i valrörelsen om att prioritera välfärden och inte minska skattekvoten. Det är hög tid för socialdemokratin att gå på offensiven."
SvaraRaderaDet du skriver stämmer inte på grund av två viktiga saker.
1. Du bortser från alliansens valmanifest, valmanifest är ett viktigt dokument i riksdagsvalet där partierna berättar för väljarna vad de vill göra. I valmanifestet skriver de att de har som ambition att sänka skatten för löntagare.
2. Reinfeldt sa inför valet 2010 att det inte skulle ske skattesänkningar annat än för pensionerar under just 2011, mandatperioden sträcker sig som bekant till 2014.
Ingen som följde valrörelsen 2010 kan bli förvånad att alliansen kommer sänka skatterna. Blir man det måste man sovit.