torsdag 15 oktober 2009

Verklighetens ungdomar

Den som är intresserad av verkligheten, inte bara av politisk retorik, borde läsa Tvärdrags nya nummer. Tidningen har skickat ut 26 skribenter och fotografer i Sverige för att intervjua ungdomar om deras verklighet och drömmar. Resultatet är imponerande och engagerande.

Ett utmärkt reportage av Daniel Suhonen skildrar läget i Göteborgs förorter när jobben försvinner och kommunen drar ned. "De som var hoppet i förorten är arbetslösa nu" säger Karwan Faraj på Lugna Gatan. En annan eldsjäl, Lina Renholm-Nyby på Mixgården, påminner om att Baylanpengarna till skolor med svåra förutsättningar nu är slut:

"Du fattar vad det där betydde för våra skolor. Nu försvinner alltihop. Bara på Hammarkullsskolan är det 4–5 tjänster".

Tvärdrag är fullt av andra bra reportage, om unga kvinnor i detaljhandeln, om Norberg och Gottsunda, om ungdomsbrottslighet och om hälsa. Det är en modern syneförättning av ett Sverige långt borta från Fredrik Reinfeldts retorik i går.

Varför klarar inte riksmedierna med sina resurser att göra det som Tvärdrag gör på liten budget, till exempel att skildra effekterna när Jan Björklund sätter stopp för extrapengar till förortsskolorna?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar