söndag 18 oktober 2009

När avgår Maud Olofsson?

Det går dåligt för centerpartiet. Väljarna belönar inte kompromisserna i regeringen. I dagens Sifomätning ligger Maud Olofssons parti nära 4 procent. Accepterar partiets starka kommunalråd ett sådant valresultat?

Att småpartierna lider i Reinfeldts koalitionsregering är ingen nyhet. Kristdemokraterna är mindre än Sverigedemokraterna i Sifo-mätningen. Göran Hägglund har också stora problem.

Maud Olofssons situation är på sätt och vis värre. Kristdemokraterna är vana att balansera på riksdagsspärren, centerpartisterna minns fortfarande storhetstiden under Thorbjörn Fälldin. Det har Maud Olofsson spelat på när hon talat om en tredubbling av partiets valresultat.

Nu har hon gett upp partiets kärnkraftsmotstånd. Kommunalråden ute i landet är upprörda över neddragningar av statlig service, över skatteutjämningen och besparingar på mindre högskolor. Dessutom kommer regeringens Vårdval Sverige att slå hårt mot centerns kärnväljare när systemet genomförts fullt ut.

Min gissning är att Maud Olofsson avgår kort tid efter ett valresultat på under 6 procent. Då kan hon ändå gå till historien bland sympatisörerna för att ha gjort en borgerlig alliansregering möjlig.

Efterträdaren väntar i kulisserna. Den som hört centerstämman välkomna Andreas Carlgren inser att Maud Olofsson behöver se upp. Väntar hon för länge med att avgå efter ett dåligt valresultat kan eftermälet bli att hon blev avsatt.

Andra om dagens opinionsmätningar: AB, Expressen,

3 kommentarer:

 1. På centerstämman satte Maud Olofsson 15% som mål i valet 2010.

  SvaraRadera
 2. Jag tycker att centerpoartiet känts oerhört marginaliserade sedan de ingick i den horgerliga alliansen , de har gjort lite uttalanden i näringslivsfrågor annars skulle de likagärna kunna upphöra att existera.
  De tillför knappast något alls längre.

  SvaraRadera
 3. Jag tror att ett av problemen var att (C)profilerade sig med att det skulle bli guld och gröna skogar för småföretagare och driftiga människor. Att dagarna med sossarnas kontrollgalenskap var över. Dom vann många entreprenörers röster. Entreprenörer som nu några år senare märker att dom bara röstade på "Socialdemokraterna light" och att det är precis samma problem som tidigare. En oändlig massa företagshinder, en sjuk byråkrati och ett absurt skatt- och avgiftstryck. Då röstar man på något annat eller inte alls.

  SvaraRadera