tisdag 6 oktober 2009

Ungdomarna som (S) glömde

Höjd a-kassa gick före barnen i förorterna. Det är tyvärr slutsatsen av Socialdemokraternas budgetmotion. Det politiska modet räckte inte till ordentliga skattehöjningar, som hade kunnat finansiera större satsningar på rättvisa uppväxtvillkor.

Visst är budgetmotionen långt bättre än regeringens politik. Kommunerna får mer pengar, det blir ett rejält Kunskapslyft, skatterna blir rättvisare och grönare. Färre kommer att kastas ut ur ersättningssystemen.

Ändå kan man undra om det bara är Mona Sahlin i partiets ledning som fullt ut förstår läget för barn och ungdomar i förorterna. "Miljardprogrammet för miljonprogrammet" som Sahlin utlovat tidigare krymper betydligt.

Det ska bli ROT-bidrag för att bygga om husen, bra det, men nästan alla andra satsningar som utlovades i förra årets budgetmotion skjuts till 2012 och får bara nålpengar. Det gäller till exempel fritidsaktiviteter för ungdomar och kontaktpoliser. Så ser alltså svaret ut när förorterna brinner.

Investeringsstödet till hyresrätter minskar också. (S) ska återkomma till flyktingmottagandet senare, men reserverar inga pengar i budgeten för storsatsningar på det området.

Ungdomspaketet är bra - för dem som är registrerade på arbetsförmedlingen. Men som så många gånger tidigare verkar (S)-ledningen glömma de tusentals ungdomar som står utanför både skola och arbetsförmedling. De finns inte i verklighetsbilden.

Kommer partikongressen om några veckor att ha större känsla för det allvarliga läget i miljonprogrammets hyresområden?

Andra om (S) budget: AB, DN, Expressen, Expressen2, SvD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar