onsdag 28 oktober 2009

"Självstyre" att smita från ansvar

Ekerö har bara tagit emot fem flyktingar det senaste året och de har ordnat sina bostäder själva. Det kommunala självstyret har blivit ett sätt att bygga murar kring "vita" segregerade områden. Socialdemokraterna måste skärpa kraven på alla kommuner att ta emot flyktingar under veckans kongress.

Dagens Nyheter visar hur ojämnt flyktingmottagandet i Stockholms län är. Rika villakommuner som Ekerö, Täby och Danderyd tar emot få flyktingar, andra kommuner som Södertälje och Botkyrka tar emot många. Det är ingen nyhet, men för varje år växer klyftorna (liksom de gör i andra delar av Sverige).

De som älskar det kommunala självstyret borde läsa hur moderaten Peter Carpelan slingrar sig när han ska förklara varför Ekerö stängt dörrarna. Migrationsverket har inte anvisat så många, säger han. Ägardirektivet till bostadsbolaget om fler flyktingar visar sig vara ett muntligt samtal med VD, som Ekerö Bostäder själva inte verkar känna till. Moderaterna på Ekerö använder inte samma främlingsfientliga ord som Jimmie Åkesson, men genom sin politiska praktik hjälper de Sverigedemokraterna att växa.

Socialdemokraterna är bättre än den borgerliga regeringen när det gäller att alla kommuner ska ta emot flyktingar, men partiet vågar ändå inte gå tillräckligt långt. Det fungerar inte enbart med morötter när kommuner som Ekerö inte förstår att de själva skulle tjäna på mer mångfald. (S) borde besluta att skärpa bostadsförsörjningslagen ordentligt, och ställa tydliga krav på kommunerna att ta emot flyktingar för att få del av generella statliga stöd.

Det skulle för övrigt vara spännande att veta hur Svenska Kyrkan agerar på Ekerö. Efter ärkebiskop Anders Wejryds intensiva engagemang för att ge uppehållstillstånd utan individuell prövning så måste väl kyrkoherdarna på Mälaröarna dundra mot Peter Carpelan var och varannan söndag?

Andra om Ekerö, flyktingar, (S)-kongress: AB, AB2, DN, DN2, DN3, Expressen, Exp2, SvD, Jonas Morian, Mitt i Steget, Robert Noord, Utsikt från ett tak

4 kommentarer:

 1. Mats! Det är sådana människor som dig som vi behöver i förorterna. Kan du ta och flytta hit med din familj och dina barn och hjälpa till att integrera våra invandrare. Speciellt dina barn måste gå i förortsskola och hjälpa sina medmänniskor med svenska språket. Vart bor du nu? Akalla Hjulsta Rinkeby Tensta Husby Hallonbergen Är akuta platser längs blåa linjen där du behövs, dom andra tunnelbanelinjerna har jag dålig koll på men du behövs även där. ta gärna med dig så många journalist och politiker kollegor som möjligt. Gärna svenska barnfamiljer för dom är i stor minoritet därborta. Svik inte förorten nu, skyll ej ifrån dig på kommuner som Danderyd, täby och ekerö utan flytta hit med dina barn och gör skillnad!

  SvaraRadera
 2. Hej Robert,

  Läs gärna mina andra blogginlägg också, till exempel om skolan utifrån mina erfarenheter i Tensta m.m.

  http://mengstrom.blogspot.com/2009/09/jan-bjorklund-och-verkligheten.html

  SvaraRadera
 3. I Norge så är det Socialdemokraterna och Stoltenberg som är drivande i att strama åt asylpolitiken.

  De kanske har förstått vad deras väljare vill?
  Liksom norska Senterpartiet som vill strama åt. Ja, det är nog bara Sosialistisk Venstre som vill utplåna allt norskt. I Sverige har vi däremot en hel sjuklöver självutplåning.

  För övrigt har ju Indonesien infört dödsstraff genom stening för äktenskapsbrott. Så går det när man inte vågar kritisera en religion, det märkte de mer moderata muslimerna. Det är lätt att förstå varför muslimer inte är ett hot mot Sverige således.

  SvaraRadera
 4. Nu vart jag imponerad, tummen upp!

  SvaraRadera