tisdag 27 oktober 2009

Satsa på ungdomarna

Jytte Guteland har tillräckligt bra argument för att kunna strunta i äldre mäns härskartekniker. SSU ställer viktiga krav om ungdomar inför (S)-kongressen. På en punkt borde Socialdemokraterna lova ännu mer: uppväxtvillkoren i miljonprogrammet.

Aktuellt visade igår hur SSU-ordföranden försökte övertyga kongressdelegationen i Västerbotten om sina förslag: fler högskoleplatser, välfärdsjobb, utbildningsvikariat och platser på komvux. Jytte Guteland möttes av intresse från rätt många, men kommunalrådet Lennart Holmlund i Umeå lekte med en dator och kollade sin mobil medan SSU-ordföranden talade.

Det såg ut som klassisk manlig härskarteknik, men det biter knappast på Jytte Guteland. (Lennart Holmlund ger sin version här)

Socialdemokraterna centralt har redan lyft fram ungdomarna med förslag som gör stor skillnad mot alliansens politik. Det behövs verkligen i en tid av rekordhög ungdomarbetslöshet och skriande bostadsbrist.

Ändå är partistyrelsens förslag till kongressen otillräckliga. Vi håller på att få en hel generation som hamnar utanför.

Därför är det bra att SSU driver på partiet. Jag skulle gärna ha sett ett femte krav på Jytte Gutelands lista: genomför det miljardprogram för miljonprogrammet som Mona Sahlin lovat.

Investera i bättre förortsskolor, fritidsgårdar och närpoliser. Det finns otroligt mycket att göra (Luciano Astudillo och jag har utvecklat det i Tiden tidigare). Den socialdemokratiska riksdagsgruppen har istället bantat Mona Sahlins miljardprogram.

Få frågor är lika viktiga på (S)-kongressen som ungdomars villkor. Förhoppningsvis lyssnar ombuden mer på SSU än Lennart Holmlund verkade göra i Lycksele.

Andra om (S)-kongressen: AB, GP, SvD, SvD2, Jonas Morian, Mitt i Steget, Peter Andersson, Åsa Westlund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar