lördag 24 oktober 2009

Vänsterpolitik kan stoppa Sverigedemokraterna

Kritiken mot Sverigedemokraternas främlingsfientlighet övergår i spelteori om regeringsalternativ. Det är begripligt, men låt inte Jimmie Åkesson komma undan så enkelt. Politikens innehåll är det viktigaste för att hindra hans parti att få inflytande på riksnivå.

Jag var utomlands i början av veckan när Aftonbladet publicerade Jimmie Åkessons islamofoba artikel. Många har skrivit klokt om Åkessons faktafel och angrepp på en stor del av Sveriges befolkning.

Tyvärr verkar debatten nu handla mer om vem som ska bilda regering ifall Sverigedemokraterna blir vågmästare. För min del tror jag det är olyckligt av två skäl.

För det första därför att det ger väljarna intrycket att deras röster inte spelar någon roll. Många av Sverigedemokraternas potentiella väljare är inte hårdföra rasister utan arbetarklass som tycker att ingen lyssnar, till exempel på deras rädsla för brott.

Riksdagspartiernas löften att samarbeta för att inte ge (Sd) inflytande kan faktiskt göra det lättare för sådana väljare att rösta på Jimmie Åkesson. Det kan, liksom i EU-valen, vara ett sätt för dem att visa sitt missnöje utan att känna sig ansvariga för konsekvenserna (hur fel detta än är). Ulf Bjereld har skrivit klokt om de negativa erfarenheterna från andra länder där man samarbetat över blockgränserna för att försöka stoppa högerpopulism.

För det andra därför att utspelen från Jan Björklund och Maria Wetterstrand tar bort fokus från sakpolitiken. Sverigedemokraterna lockar väljare som av olika skäl är missnöjda med samhället. Det gäller att vara stentuff mot Jimmie Åkessons värderingar, men det räcker inte. Partier som Socialdemokraterna måste visa att de verkligen vill förändra samhället, ha en politik för att förbättra välfärden, bryta segregationen, satsa på förortsskolorna, se till att pensionärer vågar gå ut på kvällarna, skapa jobb också för äldre långtidsarbetslösa.

Blir Sverigedemokraterna vågmästare efter nästa val? Det är centralt för svensk politik, men faktiskt inte den enda frågan. Ännu viktigare är om Jimmie Åkessons parti kan etablera sig som ett stabilt främlingsfientligt parti runt tio procent över flera mandatperioder, eller om Sverigedemokraterna snabbt åker ut efter ett eventuellt inträde i riksdagen 2010. Samarbete över blockgränserna gör det omöjligt att bedriva en progressiv politik mot orättvisor. Då blir det också lättare för (Sd) att växa långsiktigt.

Det är ett av skälen varför Socialdemokraterna måste anta en trovärdig politik mot klassklyftor och segregation på nästa veckas kongress, och inte snegla för mycket högerut.

Andra om debatten kring Sverigedemokraterna: AB, DN, DN2, DN3, DN4, Expressen, SvD, SvD2, Ett hjärta rött, Jonas Sjöstedt, Kulturbloggen, Mitt i Steget, Peter Andersson, Rödgröna

5 kommentarer:

 1. Jag tror Sverigedemokraterna är körda efter Åkessons klavertramp. De är avslöjade som knasbollar.

  STOPPA TORTYREN!

  STOPPA HÄXMÄSTERIET!

  SEROQUEL

  HALDOL

  STOPPA HETSJAKTEN!

  AVSLÖJA BEDRÄGERIET!

  - Peter Ingestad, Solna

  SvaraRadera
 2. Tro dig ! Men finns det några politiker som är villiga att köra en vänsterpolitik ?

  SvaraRadera
 3. Obligatorisk läsning: http://solguru.motpol.nu/?p=281

  SvaraRadera
 4. Stoppa röd-grön-bruna vänster! Kör de ut och släng i sopor där de hör hemma!

  SvaraRadera
 5. Socialdemokratin är en död ideologi.
  Ett parti som totalt övergett sina kärnväljare (arbetare) och som öppet försvarar fascistiska ideologier (islam) har ingen framtid i det demokratiska samhället.

  Sverigedemokraterna tar över rollen som partiet för vanligt folk.

  SvaraRadera