måndag 19 oktober 2009

Är Margot Wallström på väg till FN?

Margot Wallström kan få ett viktigt FN-uppdrag, som särskild representant för kvinnor, fred och säkerhet. Hon var i New York förra veckan och träffade bland annat FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon.

Sveriges nuvarande EU-kommissionär har länge engagerat sig för kvinnors rättigheter. När FN nu stärker sitt arbete med sådana frågor är det naturligt att Margot Wallström är aktuell på en tung post, enligt personer med god insyn i FN-systemet.

Det är i första hand två jobb som kan komma ifråga.

Dels den nya tjänsten som biträdande generalsekreterare för kvinnofrågor och jämställdhet, som inrättas när flera FN-organ slås samman. Det jobbet kräver en hel del administration och insiderkunskap om FN-byråkratin.

Mer troligt är att Margot Wallström blir särskild representant för att genomföra FN- resolutionen 1820 om sexuellt våld mot civila i konflikter, ett uppdrag som också kan handla om kvinnor, fred och säkerhet mer generellt. Det är en synnerligen viktig uppgift, att stoppa våld mot kvinnor i konfliktområden som Kongo, hjälpa till att ge dem upprättelse och stärka kvinnors inflytande i samhället.

Ännu är inte finansieringen av den särskilde representantens arbete helt klar, inte heller om det ska finnas en rådgivande kommitté som stöd.

Det är också oklart om den svenska regeringen tagit ställning till frågan.

Skulle Margot Wallström få FN-jobbet är det ett erkännande av hennes långa engagemang i liknande frågor. Däremot kan hon inte bli det vallokomotiv för socialdemokraterna som många i Sverige hoppats.

[UPPDATERING 23 okt: Margot Wallström skriver om besöket i New York på sin blogg.]

[UPPDATERING 10 nov: Wallström tycks bekräfta uppgifterna i det här blogginlägget under en intervju med Sydsvenskan.]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar