måndag 5 oktober 2009

(S) vann i Grekland

Olof Palme talade om militärdiktaturen i Grekland på Första Maj 1967:

"Andreas Papandreou - grekisk parlamentsledamot - misshandlas och arresteras och hans 14-årige son hotas brutalt av av polisen. Med honom drivs tusentals människor i fängelse därför att de kräver fria val och rättvisa åt fattiga människor. Det är Grekland i april 1967".

Anna Lindh använde Palme-citatet för att berätta om demokratin i Europa och om Giorgios Papandreou, 14 år 1967, som blev hennes utrikesministerkollega och vän. I går vann Giorgios Papandreou det grekiska valet och kan nu bilda en socialdemokratisk regering.

I sitt tal tog Olof Palme två ytterligare exempel och konstaterade sedan att de kunde te sig avlägsna för en svensk publik:

"Ty de speglar en verklighet som är långt borta från den stabila demokratins, den dynamiska ekonomins och den sociala välfärdens vardag. Skillnaden är enorm."

Diktaturerna i Sydeuropa föll. År 2009 finns det stora likheter mellan Sverige och Grekland. Giorgios Papandreous parti, Pasok, står för en välfärdsmodell som ligger nära svensk socialdemokrati. Det ska bli spännande att se om han besöker Stockholm i anslutning till partikongressen i slutet av oktober.

Tydligen är det i södra och norra Europa som socialdemokratin vinner val.

Andra om det grekiska valet: DN, DN2, Ekot, Expressen, GP, SvD, Bloggarna.se, HBT-sossen, Martin Moberg, Norberg, Svensson

3 kommentarer:

 1. Och det är i Nord och Sydeuropa som Socialdemokratin drivs som familjeföretag?!?!

  3 generationer Papandreou som partiledare är nog inte så friskt Mats eller har du Nordkorea som förebild?

  SvaraRadera
 2. Jag som grekinna skulle vilja säga att efter Papantreous ledning
  så är Grekland officiellt Eurpoas "Bananrepublik"
  Pasoks så kallad "socialistparti" är lika korrumperad som de andra.. Under 25 år i makten har de inte lyckats att skapa en acceptabél skolsystem,, eller hälsosystem.. Däremot har familjen Papantreou lyckats skaffa sig en centraliserad makt.. presis som NyDemokrati..
  Greklands riksdag är inget annat än en familje arv.. alltså en BANANREPUBLIK

  SvaraRadera
 3. jag är en besviken grekiska... med pasok i ledningen kan vi bara vara oroliga inför framtiden.
  nej ny demokrati hoppasdes jag skulel vinna inte för att de är mycket bättre än Pasok ... men de är inga hycklare och tjuvar i alla fall.

  SvaraRadera