torsdag 25 februari 2010

Den problemfyllda kärnkraften

När reaktorerna står stilla hyllar Jan Björklund kärnkraften. Samtidigt passar folkpartiledaren på att ännu en gång provocera sitt samarbetsparti centern. Det kan inte vara roligt att vara centerpartistisk kärnkraftsmotståndare.

De höga elpriserna beror till stor del på att flera reaktorer inte är i drift. Om detta är experterna eniga. Rimligtvis borde det få kärnkraftsentusiasterna att fundera på kraftkällans sårbarhet.

Men inte Jan Björklund. Tvärtom. Problemen stärker argumenten att bygga nya reaktorer, hävdar han.

Jag har jobbat med tillgänglighetsanalyser av kraftverk på Vattenfall. En sak jag lärde mig var att systematiska fel kan skapa stora problem. Det är en av riskerna med Sveriges stora kärnkraftsberoende. Fel i en reaktor kan leda till att många måste stängas av, eftersom liknande komponenter och system finns där.

Visst är det ett problem att dagens reaktorer åldras. Därför borde avvecklingen ha skett i planerade former mycket tidigare så att alternativen fått en rejäl chans.

Men att Jan Björklunds nya reaktorer skulle ha perfekt tillgänglighet från start är ett märkligt antagande. Tvärtom visar problemen i Finland att stora kärnkraftsprojekt brottas med svårigheter. Erfarna ingenjörer tror inte på glädjebeskrivningar av ny tekniks fantastiska tillgänglighet. Nästan alltid finns startproblem. Dessutom kan inte nya reaktorer vara i drift förrän långt in på 2020-talet.

Mest intressant i Jan Björklunds artikel är ändå hans beskrivning av regeringens energipolitik:

"Allians för Sverige och Folkpartiet liberalerna har gett besked. Vi vet vilken väg vi vill att Sverige ska ta. Vi vill tillåta att befintliga reaktorer byts ut. Dagens tio gamla reaktorer får bli tio nya i morgon. "

Inte ett ord om förnybar energi.

Maud Olofsson är verkligen regeringens förlorare.

Andra om kärnkraftsproblemen: DN, SvD, SvD2, med flera

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar