lördag 31 oktober 2009

Integritet och föräldraförsäkring på (S)öndag

Beslutet om föräldraförsäkringen sköts upp till söndag. Ombuden är nu på väg till festen på Älvsjömässan, där stora röda ballonger och mysbelysning ska göra lokalerna trevligare.

I morgon kommer också frågorna om integritet på nätet och nedladdning upp. Åsa Westlund har redan haft framgångar i de ändrade politiska riktlinjerna. "IPRED-lagen måste förändras", heter det bland annat. Texten konstaterar:

"det finns en berättigad oro för att tilllämpningen av IPRED kan kränka den enskildes integritet och göra intrång i privatlivet...Rättssäkerheten för enskilda behöver därför stärkas".

(S) ska arbeta för en integritetsombudsman och inrätta upphovsrättskommissioner som ser över lagstiftningen både i Sverige och EU.

Allt detta är klara förbättringar. Att kongressen skulle låsa Mona Sahlin till att "riva upp" FRA-lagen tror jag däremot vore ett misstag. En översyn, ja, men att avbryta kabelspaningen utan att först ha ett nytt system på plats kan skada Sveriges säkerhet och kommer att utnyttjas mot Sahlin i valrörelsen.

Andra om lördagen på jobbkongressen: AB, DN, Expressen, SvD, Arvid Falk, HBT-sossen, Johanna Graf, Kristen Vänster, Mitt i steget, Peter Andersson, Reza Javid

4 kommentarer:

  1. Usch då, alldeles för svag skrivning om IPRED. Går den igenom (och att ombuden skulle ifrågasätta partiledningen i något meningsfullt verkar vara uteslutet) står sista hoppet till att (v) och (mp) kan tvinga fram en rödgrön uppgörelse som avskaffar eller avväpnar IPRED.

    SvaraRadera
  2. Mats,
    Det är möjligt att s vid valseger inte vill riva upp FRA-lagen, men då bryter partiet mot ett löfte. S har lagt motion om att riva upp lagen och lovat det samma. Vill du ha en svekdebatt?

    SvaraRadera
  3. Får intrycket att folket inte vill ha varken IPRED eller FRA... men men vem är jag att påstå att folket vet själva bäst vad som är bra för dem eller att politiker ska tjäna folket.

    Det finns redan lagar om upphovsrätt så varför späda på med en speciallag som ger en industri en gräddfil till civil rätten där mer eller mindre omvänd bevisbörda gäller? Varför inte prova något banbrytande och fråga sig om inte upphovsrättslagen, skriven när jesus gick i kortbyxor, kanske behöver ses över i den digitala eran. De har haft över dett decenium på sig att anpassa sig efter verkligheten med internet men inte velat, varför skulle de, det är bara att be om nya lagar som våra primater på Rosenbad mellan körsbärstomaterna gladeligen stiftar. Det har inte kommit en enda internetsatsning från mediaindustrins sida, de som finns är privata och har jobbat i motvind, har du kollat vad det kostar att köpa alla låtarna digitalt från en skiva på internat? oftast dyrare än plastbiten på konsum, förklara den du. Folk vet idag att en plastskiva kostar några kronor att studio tid för en skiva ligger mellan 20 000-50 000kr, folk är mer informerade nu än de någonsin varit och det verkar skrämma vissa med tanke på de antågande lagar. Det är inte artisterna som förlorar på dagens digitala infrastruktur utan den statssanktionerade distributionsmonopolet som just är mediaindustrin.

    Att militären ska hålla på med rikets säkerhet är det nog ingen som vill ändra på men varför ska de potentiellt övervaka medborgarna och använda det insamlade som förhandlingsvara på den internationella underrättelse arenan? FRA ska finnas men lagen ska inte finnas, utländska internet aktörer flyr Sverige då vi skyltar att vi minsann kollar allt, det ska vara olagligt för militären att övervaka medborgarna men de ska samtidigt ha mandat att hålla oss säkra så om det läcker ut på ett eller annat sätt som visar att deras information har använts på annat sätt så skall de hållas ansvariga.

    Det du ska fråga dig Mats är om alla ska bli tvungna att rösta in Piratpartiet i riksdagen innan de andra partierna fattar vad de borde göra som folkvalda, att det är ett privilegium med skyldigheter gentemot ALLA medborgarna

    SvaraRadera
  4. Inte ska vi avbryta signalspaningen. Den behöver Sverige.

    Däremot behöver vi stoppa FRA-lagen som innebär massavlyssning av hela svenska befolkningen.

    Här hotas våra grundläggande demokratiska rättigheter, och ändå har man inte vågat stanna upp och utreda först om vi verkligen behöver FRA, och hur lagen påverkar vår demokrati.

    Riv upp, gör om, gör rätt!

    SvaraRadera