Anders Borg styr regeringskansliet, Fredrik Reinfeldt har koncenterat makten över EU-ordförandeskapet hos sig själv. De små borgerliga partierna blir alltmer marginaliserade i regeringen. Inte konstigt att de balanserar farligt nära fyraprocentsspärren.
"Jag hoppas ryktena stämmer, att det är Anders Borg som bestämmer i regeringen". Så ungefär sa förre finansministern Pär Nuder nyligen på ett seminarium om regeringskansliet. Många bekräftar den bilden. Finansdepartementet har inte varit så här starkt på länge.
När det gäller EU har folkpartiets Cecilia Malmström fått en undanskymd roll, trots rollen som ansvarigt statsråd. Det är Reinfeldt som har synts i arbetet med att få Lissabonfördraget på plats. Även i klimatfrågan dominerar statsministern medan Andreas Carlgren sitter fast i eviga tvister med Anders Borg.
Många tror att nästa svenska EU-kommissionär också blir en moderat. Erik Magnusson skriver intressant i Sydsvenskan om möjliga regeringsombildningar efter beslutet, som kommer mycket snart. Han nämner Gunilla Carlsson och Carl Bildt som huvudkandidater och spekulerar också i vad som händer om Reinfeldt blir EU:s permanenta ordförande.
Rimligtvis har det pågått hårda interna strider mellan allianspartierna om nästa kommissionär. Annars skulle knappast EU-parlamentariker och andra från småpartierna ha varit så aggressiva i sina kommentarer de senaste veckorna. Ändå har den politiska journalistiken inte lyckats berätta något om diskussionerna.
Blir det en moderat - hur kompetent personen än är - så kan småpartierna inkassera ännu ett nederlag. Hur många sådana tål de?
(För övrigt tycks de senaste ryktena tala för italienaren Massimo d´Alema som utrikestalesman och belgaren Herman Van Rompuy som permanent ordförande. Gardera med Balkenende eller Reinfeldt på den senare posten. Vi får se vilka uppgifter som dyker upp under dagen, efter samtalen i Berlin. Spännande också att se vem som får det tredje toppjobbet som generalsekreterare i rådet. Sitter verkligen 64-årige Pierre de Boissieu kvar? Vore det inte bättre att byta till en högt kvalificerad kvinna? Franska toppdiplomaten Christine Roger har nyss flyttat till en direktörstjänst i rådssekretariatet. Eller svensken Christian Leffler?)
Andra om EU: DN, Ekot, Expressen, Exp2, SvD, Jonas Sjöstedt
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Ja de sprider ut sig och efter herr R:s kungliga framträdande i morgonsoffan kommer nog moderaterna ta ännu större plats, det riktig skimrade om honom. Massimo d´Alema säger du det var inte något namn som kom fram när "experterna" filosoferade i morgonsoffan förra veckan
SvaraRadera