fredag 2 juli 2010

Barnsligt av Carl Bildt

Det var knappast oväntat att Carl Bildt skulle göra ännu ett angrepp på den rödgröna utrikespolitiken. Själv är jag intresserad även av hur en borgerlig utrikespolitik fram till 2014 skulle se ut. Hur blir det med euron, med Nato, med försvarsplaneringen för Baltikum, och så vidare?

Utrikes- och europapolitiken är viktigt och ju större plats den får i valdebatten desto bättre. Men det finns ett annat inslag i Bildts artikel som är mer oförståeligt.

Det är nedvärderingen av Sveriges arbete i EU under de första elva årens medlemskap. Carl Bildt kritiserar socialdemokratin med formuleringar som "Vi har drivit på – de har tvingats driva med. Vi blickar framåt och har visionen – de står på bromsarna och blickar bakåt."

Han är inte ensam om det. Samma retorik använde till exempel den förra EU-ministern Cecilia Malmström.

Jag tycker det är barnsligt och historielöst. Varför ska borgerligheten förringa Göran Perssons och Anna Lindhs insatser för EU:s utvidgning? Margot Wallströms viktiga bidrag till EU:s miljöpolitik? Ingvar Carlssons engagemang för de baltiska länderna från dag ett av svenskt EU-medlemskap? Utrikespolitiken kan väl vara ett område där vi ibland är stolta över det Sverige gjort, oavsett politisk färg på den regering som suttit vid rodret.

Socialdemokrater är ibland onödigt snåla med beröm till Carl Bildt över Sveriges roll i Baltikum 1991-94. Men Carl Bildts utsuddande av Anna Lindhs och andra socialdemokraters insatser för att driva EU framåt är riktigt pinsamt för regeringen Reinfeldt.

Andra om Bildt och utrikespolitiken: In your face, Lena Sommestad, Rasmus Lenefors, med flera

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar