fredag 9 juli 2010

Ett lysande tal av Sahlin

Mona Sahlin höll ett utmärkt tal i går kväll. Det var ideologiskt, ställde den svenska välfärdsmodellen mot ökande klyftor och beskrev varför jämlika samhällen är bättre samhällen.

Sahlin vände Reinfeldts tal om särintressen mot regeringen, talade om centerns miljösvek för att gynna bönderna, om daghem som stängs på grund av kristdemokraternas vårdnadsbidrag, om folkpartiets farliga Nato-politik, om moderaternas skattesänkningar för de allra rikaste.

Till skillnad från Reinfeldt och Olofsson hade Sahlin ett ordentligt internationellt avsnitt. Nedrustning, nej till Nato och aktivt klimatarbete var några av delarna. Dessutom lyfte hon fram arbetet i EU, och lovade mer pådrivande arbete från de rödgröna om jobb, klimat och jämställdhet. Jättebra.

Likaså är det bra att de rödgröna blir tydliga om konkreta förbättringar av skola, sjukvård och barnomsorg. Förhoppningsvis kommer ett liknande utspel om kvaliteten i äldreomsorgen - redan idag?

Men ska det bli maktskifte i höst räcker det inte att de rödgröna blir större än alliansen. Det gäller också att hindra Sverigedemokraterna att bli vågmästare.

Mona Sahlins angrepp på det främlingsfientliga partiet fick kraftiga applåder. Det är bra att Sahlin till skillnad från Reinfeldt lovar att inte regera med någon form av stöd från Sverigedemokraterna.

Hon och hennes medarbetare måste också lyssna på det Margot Wallström sa på gårdagens torgmöte: "den som beskriver verkligheten så att folk känner igen sig vinner valet". Fortsätt att vara stentuff mot Sverigedemokraterna, men beskriv samtidigt hur (S) vill möta människors rädsla för brott, förbättra flyktingmottagandet, med mera. Inte på stora valaffischer, men i samtalen runt om i landet med väljare som funderar på Sverigedemokraterna.

Andra om Almedalen: AB, DN, DN2, Exp, SvD, Alltid rött alltid rätt, Martin Moberg, Nemokrati, Peter Andersson, Roger Jönsson, Röda berget, Ulrika Falk, med flera

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar