söndag 4 juli 2010

Ge besked om Nato, Reinfeldt

Gotland hade en central roll när försvarsexperterna i januari spelade krigspel om Baltikum. På försvarskonferensen i Sälen beskrev bland annan Johan Tunberger hur Nato begär att få stationera militärt flyg på Gotland vid en konflikt i ett baltiskt land. Starka taktiska militära skäl talar för att använda Gotland som bas, menade Tunberger.

I ett krigsspel under regeringen Bildt beslöt dåtidens borgerliga statsråd att militärt hjälpa balterna. Då fanns olika alternativ att välja. Men vad händer med den handlingsfrihet som alliansfriheten ger om Reinfeldt sitter kvar som statsminister?

Nato har nu börjat ett mer konkret försvarsplanering för Baltikum än tidigare. Mona Sahlin och Urban Ahlin har med rätta frågat regeringen vad linjen är. Ska Sverige vara med i denna planering? Ska Jas-plan flygpatrullera över Baltikum, som folkpartisterna vill?

Hittills har Reinfeldt tigit. Carl Bildt hävdar att det är ansvarslöst att diskutera försvarsplanering offentligt.

Det är svårt att begripa. Att innehållet i konkret planering är hemligt, det är en sak. Att en regering redovisar principerna för säkerhetspolitiken är något annat.

Regeringen är oansvarig som mörkar om risken för att Sverige dras in i krig. Det gäller även om Sverige inte formellt ingår i försvarsplaneringen, men deltar i övningar med liknande syfte.

Det är inte statsmannamässigt att tiga om en så central politisk fråga som säkerhetspolitiken. Fredrik Reinfeldt borde ge besked i kvällens tal.

Vad är alliansens linje om Nato för nästa mandatperiod? Ska Sverige delta i Natos försvarsplanering för Baltikum? Ska svenska JAS-plan patrullera över Baltikum?

Andra om Almedalen: AB, DN,DN2, DN3, Exp, SvD, SvD2, Högbergs tankar, Peter Andersson, Rasmus Lenefors, Röda berget, med flera

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar