måndag 5 juli 2010

Reinfeldt teg om klassklyftorna i skolan

"Valfriheten ökar klyftorna i den svenska skolan", skriver DN och hänvisar till en ny rapport från Lärarnas riksförbund.

Om dessa orättvisor sade landets statsminister ingenting i sitt tal. Den borgerliga skolpolitiken ökar skillnaderna mellan barn med olika bakgrund. Har man inte ordentligt stöd hemifrån blir det svårare att skaffa en bra utbildning. Dessutom har Jan Björklund dragit in det statliga stödet till de skolor där behoven är störst.

Lena Sommestad skriver klokt om motsättningen mellan Reinfeldts retorik om allmänintresse och hur alliansen låter privata företag roffa åt sig skattepengar i välfärden. Här finns en av valets viktigaste frågor.

För övrigt gjorde Aktuellts Anna Hedenmo en utmärkt utfrågning av Fredrik Reinfeldt igår kväll, där statsministern fick medge både att det kan bli borgerliga skattesänkningar under nästa mandatperiod och att det är skillnad i antal välfärdsjobb mellan regeringsalternativen. Hoppas Aktuellt fortsätter i samma tuffa stil med övriga partiledare.

Andra om Almedalen: DN, SvD , SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, med flera

2 kommentarer:

  1. Det verkar som om du glömmer att under de 18 åren undersökningen gäller så har S regerat mer än 2/3 av tiden och dessutom, att Ylva Johansson uttalt sig och sagt att man inte kan/vill ändra gällande skolform.

    SvaraRadera
  2. Skolan är kommunaliserad, så det är upp till kommunerna att prioritera utsatta skolor. Staten stöttar med större bidrag till utsatta kommuner, men till syvende och sist måste man välja lokalpolitiker som förmår prioritera välfärd före nya badhus.

    Som journalist borde du kunna nyansera bättre än vad du gör här.

    Apropå vad Reinfeldt INTE nämnde i sitt tal, han nämnde inte heller vare sig EU-samarbetet eller infrastrukturen - två mycket viktiga frågor. Så det märks med andra ord vilken politisk hemvist du, som journalist, har.

    SvaraRadera