tisdag 6 juli 2010

Farliga Folkpartiet

I kväll talar Jan Björklund i Almedalen. Det är ingen vild gissning att skolan får stor plats.

Under Folkpartiets tid i regeringen har de statliga extrapengarna till förortsskolorna försvunnit. Klasskillnaderna i skolan ökar. Jan Björklund tal om kunskap och arbetsro står i kontrast till en verklighet där den borgerliga politiken försvårar för eleverna: i allt från resursfördelning till trångboddhet och barnfattigdom.

Folkpartiets skolpolitik är farlig för Sverige. De ökande klyftorna gör att begåvade elever inte får chansen - det betyder bland annat förlorad konkurrenskraft för svenska företag som får svårare att rekrytera.

Ännu farligare är de säkerhetspolitiska äventyr folkpartisterna vill leda in Sverige på. JAS-flygplan över Baltikum. Deltagande i Natos försvarsplanering. Medlemskap i Nato.

Folkpartiet är farligt för alliansen med sitt krav på snabbt euromedlemskap, som blottar splittringen i borgerlig utrikespolitik. För sammanhållningen i Sverige, med sina konfrontatoriska budskap i integrationspolitiken. Och så vidare.

Politik är inte underhållning, som man lätt kan tro i Almedalen. Det är framtiden för grabbarna med bakåtvänd keps i Kramfors, för svensk civilbefolkning vid en konflikt i Östersjöområdet, för kvinnor med utländsk bakgrund som sköter de tuffaste jobben i äldreomsorgen. Många har anledning att vara oroliga för Jan Björklund.

(För övrigt, i ett annat ämne, tycker jag det vore bra om finansiärerna bakom den så kallade Borgkommissionen redovisades öppet).

Andra om Almedalen: AB, DN, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, Exp, Exp2, Exp3, SvD, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, Claes Krantz, Högbergs tankar, Johan Westerholm, Kulturbloggen, Martin Moberg, Per Altenberg, Peter Andersson, Röda berget, Svensson, med flera

2 kommentarer:

  1. Lite av Fänrik Ståls sägner. "Till flydda tider än min tanke gärna vänder..." eller hur det var.

    SvaraRadera
  2. Ett snabbt euromedlemskap verkar vara som att köpa en enkel biljett till undergången. Anders Borg och Reinfeldt stoltserar med att Sverige klarat sig bra i krisen - ungefär som det var deras förtjänst. De tar äran av folket som i folkomröstningen om euron såg till att det blev nej och att vi slapp de extrema åtstramningspaket som euroländerna nu tvingas genomföras. Det enda Alliansen gjort är att sälja ut allmän egendom samt pantsätta Vattenfall i tysk kärnkraftsosäkerhet.

    SvaraRadera