onsdag 30 juni 2010

Ideologiska avregleringar gör Sverige sämre

I morgon blir även den årliga bilprovningen en marknad. Dagens Nyheter visar hur priserna kommer att gå upp och hur servicen kan bli sämre i glesbygden.

Så här skriver DN:s erfarne motorreporter Jacques Wallner:

Avregleringen av fordonsbesiktningsmarknaden i Sverige är obegriplig ur många perspektiv. Den drivs igenom av ideologiska skäl. Vi ska inte ha monopol. Sedan spelar det ingen roll om det blir sämre.

Det är bara att instämma. De borgerliga partiernas avregleringsiver har fått negativa effekter på många områden: orättvisorna i vårdvalssystemen är ett exempel. Men att överge det väl fungerande systemet med statlig bilprovning är otroligt dumt.

6 kommentarer:

 1. Ja Mats, jag läste också med stort intresse artikeln av Jacques Wallner. Förefaller vara en minst sagt mycket dålig idé.

  SvaraRadera
 2. Vilka är orättvisorna i vårdvalssystemen?

  Jag har för mig att nöjdheten bland patienter har gått upp med 5-10% sedan 2006, men du kanske har andra siffror?

  SvaraRadera
 3. Det är i alla fall skönt att veta att även om DN:s nyhetsredaktion är partisk, korrumperad och saknar pressetik så finns det i alla fall en viss journalistisk frihet i de övriga delarna. Famförallt kulturdelen men att motordelen faktiskt KAN drifta sig till att kritisera den borgerliga regeringen är härligt.

  SvaraRadera
 4. Kanhända. Men jag föredrar då en regering som är mot monopol av ideologiska skäl framför ett som är för dem.
  mvh/liberal

  SvaraRadera
 5. Peter Adler

  Förutom delar av vänsterpartiet så undrar jag vilka som är för monopol av ideologiska skäl? Är det inte bättre att vara pragmatisk, att välja det som är bäst i varje situation? Du verkar inte kunna se några nyanser över huvudtaget.

  SvaraRadera