torsdag 17 juni 2010

SKL bekräftar: minskad sysselsättning i kommunerna

Flera har redan bloggat om hur Fredrik Reinfeldt hade fel om jobben i kommunerna under gårdagens partiledardebatt. Konjunkturinstitutet redovisar en minskning på 33 000 arbetstillfällen under perioden 2007-2009.

Vad jag kan se har ingen av de stora dagstidningarna tagit upp Reinfeldts faktafel, trots att flera av dem skryter över sina "faktakollar".

Så här sa Reinfeldt i debatten: "Det är svårt, säger Sveriges Kommuner och Landsting, att konstatera ens någon nedgång i sysselsättningen".

När Lars Ohly påpekade att Reinfeldt hade fel svarade statsministern raljant och svepande.

Jag har gått vidare och ställt frågan till experterna på SKL, den källa Reinfeldt själv åberopade. Där svarar man att sysselsättningen minskat. Skillnaden mot KI beror dels på hur man räknar plusjobben, dels på olika beräkningsmetoder för jobb hos privata utförare. Men det är ingen tvekan om att sysselsättningen minskat.

Dessutom ser det värre ut än årssiffrorna visar. Så här skriver en av experterna på SKL:

"Sen kvarstår det faktum att neddragningarna i kommunsektorns sysselsättning under loppet av 2009 har varit stora och att sysselsättningsnivån i början av 2010 är betydligt lägre än vad som framgår av årsgenomsnitten."

Det tycks alltså inte råda någon tvekan om att Fredrik Reinfeldt bluffat även denna gång. Här handlar det om en central fråga i valet, kvaliteten i välfärden, som Moderaterna dessutom för in i valrörelsen med stor kraft just nu.

Ändå ingenting om faktafelet i de stora medierna. Bristen på granskning av Reinfeldt är pinsam, inte minst för Gunilla Herlitz på DN, Lena K Samuelsson på SvD, Jan Helin på Aftonbladet och Thomas Mattsson på Expressen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar