onsdag 2 juni 2010

Rofferiet av skattepengar borde bli valfråga

Det är alltid väl använd tid att läsa Anne-Marie Lindgrens texter. Nu senast går hon igenom det moderata slöseriet med skattepengar i Stockholms läns landsting. "Vilka vinner på affärerna", är rubriken i Aktuellt i Politiken.

Anne-Marie Lindgren tar upp ett antal av landstingets dåliga affärer. De kostnadsdrivande ersättningsreglerna till privata läkarmottagningar. Skandalerna kring sjukhusmaten, hjälpmedelscentralen, en flyktingmedicinsk mottagning. Och naturligtvis upphandlingen av Nya Karolinska.

Nu har Ilija Batljan neutraliserat Nya Karolinska som valfråga genom sin uppgörelse med den borgerliga majoriteten om ändrad finansiering. Kanske var det rätt att komma överens. Det är svårt att veta utan detaljkunskap om det nya sjukhusets kostnader och inriktning. Kommer det till exempel att minska väntetiderna på akuten för gamla som brutit benet, eller är inriktningen bara på det som kräver högspecialiserad vård?

Men många andra valfrågor finns kvar. Förutom det Anne-Marie Lindgren nämner borde de rödgröna göra en ordentlig genomgång av allt fusk med diagnoser, påstådda behandlingar etcetera som ger mer skattepengar till privata vårdgivare än de har rätt till. Detta är ett gigantiskt slöseri, i stark kontrast till Reinfeldts tal (Fredriks alltså) om att ta ansvar för ekonomin.

De rödgröna borde också dra större nytta av Kent Wernes utmärkta genomgång av vinsterna i privata vårdbolag.

Allt detta ger skäl till större upprördhet än Ylva Johansson med flera visar i dagens debattartikel. Inget fel på innehållet, men var är det brinnande engagemanget, ilskan över rofferiet med skattepengar?

Andra om vården: DN, HBT-Sossen , Högbergs tankar, Peter Andersson,Ylva Johansson, med flera

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar