onsdag 11 augusti 2010

Inför Tantolunden

Mona Sahlin höll ett utmärkt tal i Almedalen. Det gör hon säkert på Södermalm också nu på söndag. Men det behövs extra kryddor för att verkligen mobilisera Socialdemokraternas kärnväljare.

Visst är det viktigt att vinna tveksamma mittenväljare. Mycket av Socialdemokraternas opinionsarbete inför valet tycks handla om det. Faran är att traditionella väljargrupper stannar hemma när partierna samlas i politikens mittfåra.

Därför var det bra med Mona Sahlins ideologiska tydlighet i Almedalen, men angreppen på det borgerliga systemskiftet behöver bli ännu starkare.

Ta utförsäljningarna och rofferiet av skattepengar. Alla exempel på hur gemensam egendom säljs ut till underpriser, hur privata vårdföretag fifflar med fakturorna, hur skolkoncerner väljer bort icke lönsamma elever. Det är en politik som alliansen uppenbarligen vill fortsätta nästa mandatperiod. Socialdemokraterna skulle vinna på mer av Carin Jämtins klarspråk om dessa frågor.

Eller ta bostadspolitiken. Var ska ungdomarna bo? Efter Mats Odells brutala omläggning av politiken verkar alliansen tycka att marknaden ska lösa allt. Bostadspolitiken syns inte i alliansens arbetsgrupper inför 2014, medan de rödgröna har ett utmärkt alternativ.

Och så jobben förstås. Socialdemokraterna har en bra politik, men valrörelsen måste handla mer om människorna, inte bara om siffrorna. Sök berättelserna om tjejerna och killarna som verkligen vill och kan jobba men inte får chansen, vare sig det är i Farsta eller i Sollefteå.

Slutligen: miljön. Återigen har vi en sommar av torka och skogsbränder på sina håll, översvämningar på andra. Ändå har Reinfeldt slutat tala om klimatet. Fiaskot i Köpenhamn har nu fått till följd att USA lagt klimatlagstiftningen på is. Förhandlingarna i Bonn nyligen gick snarare bakåt än framåt. Mot detta kan Mona Sahlin ställa moderna investeringar i förnybar energi och snabbtåg, som både minskar utsläppen och ger jobb.

Framför allt behövs det glödande engagemanget. Vänlig samtalston är bra i tv, men på söndag vill jag gärna höra agitatorn Sahlin, som brinner för de människor hon mött runt om i Sverige.

Andra om valrörelsen: DN, SvD, HBT-sossen, Högbergs tankar, Kulturbloggen, Peter Andersson, Robert Noord, Röda berget, med flera

1 kommentar:

  1. Bostadspolitiken känns alltför avgränsad. Det handlar inte bara om det ska byggas hyresrätter eller bostadsrätter. Bostadsrätter medför fler problem än de som man normalt talar om. Boendemiljön måste förbättras, och inte minst för dem som bor i bostadsrätt (se: http://hotpot.se/php/vb/showthread.php?t=4009).

    Tanken med ägarlägenheter var god men det är med besvikelse jag kan konstatera att ägarlägenheterna inte innebär någon förbättring utan snarare bara spär på problemen.

    Idag brister regelverken på ett sätt som gör det fullt möjligt för varje styrelse i en bostadsrättsförening att dölja i princip vad de vill för medlemmarna. Det finns som regel ingen insyn och inget inflytande för den som bor i bostadsrätt, trots att man är både medlem och delägare i föreningen. Hur rimligt är detta?

    Lagar måste förändras så att bostadsrättshavare får något att säga till om i stället för den oligarki som råder i föreningarna!

    SvaraRadera