söndag 15 augusti 2010

Ideologiska skillnader i helgens tal

De som brukar tala om små skillnader i svensk politik borde köra helgens partiledartal i repris några gånger och tänka en gång till.

Mona Sahlin har nu hållit två tydliga ideologiska tal, i Almedalen och i Tantolunden. Anslaget i dag, att det är jämlikheten som gjort Sverige till världens modernaste land, är utmärkt. Det är ju just därför så många andra blickar mot Sverige som exempel, även borgerliga politiker i andra delar av Europa. Det moderna innehållet hos de rödgröna är ett bra tema att fortsätta med.

Fredrik Reinfeldts tal i går handlade istället om fortsatta skattesänkningar, en stark kontrast mot utspelet i Almedalen om att välfärden gick före sänkta skatter. Alliansen kommer säkert med välfärdslöften senare i valrörelsen, men de undergrävs av Reinfeldts flirt med sina kärnväljare idag.

Bra hos Sahlin var också att hon lyfte fram jämställdheten och hennes beskrivning av vad Moderaterna egentligen menar när de talar om att värna "kärnan i välfärden": en basservice för alla, som utarmas mer och mer, samtidigt som marknaden ökar för privata försäkringar. Där ligger en av nästa mandatperiods stora hot mot den moderna svenska välfärdsmodellen.

Reinfeldt nämnde inte miljön. Nu är det bara attacker mot gröna skatter som gäller för moderatledaren. Det hade Sahlin gärna kunnat ta upp, men kanske kommer det senare.

Något besked om Natos försvarsplanering för Baltikum blev det inte heller från statsministern i går.

För övrigt var det utmärkt att Carin Jämtin gick till angrepp mot rofferiet av skattepengar från välfärden. Jag hoppas fortfarande Mona Sahlin ska upp den tråden. Även mittenväljare som gillar privata alternativ blir upprörda över fifflet när dagis och skolor säljs till underpris och gamla vanvårdas i strid med vad företagen lovat utföra.

Andra om valrörelsen: AB, AB2, DN, DN2, DN3, Exp, Exp2, SvD, SvD2, SvD3, SvD4, In your face, Jan Andersson, Joakim Hörsing, Johanna Melén, Martin Moberg, Tord Oscarsson, med flera

1 kommentar:

  1. Jag var i Tantolunden och lyssnade på Marit Bergman,Thomas Bodström,Carin Jämtin och Mona Sahlin i nämnd ordning. Eric Sundström var en skicklig konferenciér. Marit underhöll med både berättelser från livet och en mängd sångnummer av yppersta klass. Dessutom uttalade hon sitt fulla stöd för Mona. Med stor värme.Bodström var riktigt på bettet i kritiken mot Moderaterna. Sahlin höll om möjligt ett ännu bättre tal än i Almedalen. Det säger inte lite. Ett ideologiskt tal som drog ner många och långa applåder.
    (Ej anonym)Sven-Eric Forsén

    SvaraRadera