tisdag 27 april 2010

Alternativen klarnar

Mer pengar till välfärden. Det lovar de rödgröna idag, samtidigt som LO:s chefsekonom kritiserar regeringen för passivitet inför massarbetslösheten. Talarna på Första Maj har en hel del att utgå ifrån.

Lena Westerlund ger viktiga argument om jobben. Trots att Sverige har mycket starka statsfinanser väljer regeringen skattesänkningar framför satsningar på kommunerna. Arbetsmarknadsutbildningen har rustats ned och den så kallade jobbgarantin för ungdomar fungerar dåligt. Sverige har råd att satsa mer på välfärden, menar Westerlund. (Däremot är det märkligt att LO:s chefsekonom skriver så lite om nyanlända flyktingars chanser på arbetsmarknaden - en avgörande fråga för att nå höga sysselsättningsmål).

Man kan alltid diskutera om de rödgrönas satsning på välfärden är tillräckligt omfattande, men det finns ändå en grundläggande skillnad i synen på skattenivå och kvalitet i skola och omsorg mellan blocken. Det lär stå i centrum i valrörelsen.

Nu har de rödgröna gett besked om trafiken och välfärden. Nästa steg borde vara bostäderna. Som Lena Westerlund skriver behövs en snabb översyn av bostadspolitiken. Det är också en nyckelfaktor för jobb, tillväxt och rättvisa.

Andra om jobb och välfärd: AB,SvD SvD2, SvD3, Alltid rött alltid rätt, Emil Broberg,In your face, HBT-sossen Kent Persson, Rasmus Lenefors, Röda Berget, med flera

För övrigt vill jag rekommendera Per Wirténs lysande text om den nya ekonomiska världsordningen i Dagens Arena.

5 kommentarer:

 1. Varför ligger Sverige inte i topp i internationella undersökningar när det gäller vård och skola? Det finns ju inget land i världen som satsar så mycket på den offentliga sektorn som vi gör - ändå blir slutresultatet d.v.s. det som levereras till skattebetalarna mediokert...

  Den ofantliga och överbyråkratiserade sektorn är omättlig och inte ens en total konfiskation med en 100% skatt skulle mätta denna bastards aptit på ständigt nya anslag.

  Det är inte storleken på summan som är avgörande utnan HUR effektivt pengarna används!

  SvaraRadera
 2. Hej Mats,visst är det behjärtansvärt med mera pengar för ingen förespråkar status quo eller än värre en sänkning. Jag har också tidigare önskat mig mer pengar till kommunsektorn. Men mera pengar är dock inte alltid hela lösningen. Det handlar ju alltid att ha ett rejält fokus på uppdraget och att hela tiden söka förbättra verksamheten.

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Du verkar vara en anhängare av ett högskattesamhälle där politiker skall fördela resurserna.
  Rent logiskt bör väl din filosofi om ett rättvist samhälle först ha inträffat när skattesatsen är 100% och Toblerone Mona står för fördelningen.

  SvaraRadera
 4. Varför mer pengar till kommuner när pengarna kan stanna hos privatpersoner? Varför denna fixering vid offentlig konsumtion?

  SvaraRadera
 5. Problemet med pengar är bara att de måste först produceras på något sätt. Grekland gjorde det inte. Kan Sverige verkligen producera de mängderna pengar som oppositionen lovar?

  Jag tror inte det.

  SvaraRadera