måndag 12 april 2010

Sveket mot förortsskolorna

Visst är det bra med välutbildade lärare, men det löser inte problemen i de skolor där förutsättningarna är svårast. Regeringen talar om att höja studieresultaten, samtidigt som man dragit in stödet till förortsskolorna.

Jag har besökt ett antal av de skolor där förra regeringens specialsatsning, "Baylanpengarna", gav möjlighet att anställa fler vuxna. På Hjällboskolan, bara för att ta ett exempel, kunde skolvärdar hjälpa till att få elever med hög frånvaro att sköta sig bättre. Det blev också en lugnare miljö på rasterna.

En av Jan Björklunds första åtgärder var att kraftigt dra ned på denna satsning, för att sedan låta den upphöra helt.

Regeringen kan hitta på alla möjliga kvalitetskrav på lärare, införa legitimering för att få sätta betyg och så vidare. Men när Björklund och Reinfeldt struntar i de skolor som har det svårast är det svårt att tro på regeringens tal om kvalitet.

1 kommentar:

  1. Så lite mer pengar är bättre än kvalitetssatsningar för lärarna? Och när det finns pengar - varför använder inte Göteborg dem? Denna sossekommun är en av de sämsta i att använda statsbidragen för Lärarlyftet.

    Man kan självklart tycka vad man vill om att regeringen dragit in "Baylanpengarn", men någon avgörande skillnad gör de ju inte. Men varför satsar inte Göteborg själva samma summa, om man tycker att det är så viktigt?

    Sanningen är väl snarare att röda Göteborg är bland de snålaste kommunerna i landet mot skolan. Det var ju socialdemokraterna som kommunaliserade skolan. Är det inte rimligt att man då också tar konsekvenserna av detta?

    SvaraRadera