lördag 27 mars 2010

Nytt EU-misslyckande för Reinfeldt

Nej, det blev inget tydligt jämställdhetsmål i den nya Europa 2020-strategin, oavsett vad Sveriges statsminister påstod på sin presskonferens i går. "Reinfelt fick inte med EU-jämställdhet", konstaterar Ekot och fortsätter:

"Sveriges förslag till jämställdhetsmål, som gick ut på att av dem som har jobb ska hälften vara män och hälften kvinnor avvisades. Ändå är statsminister Fredrik Reinfeldt nöjd med att toppmötet gått med på att ha fått texten ändrad så att kvinnor beskrivs som arbetskraft precis som män."

Det är en korrekt beskrivning av vad som hände vid toppmötet. Det var bra att Reinfeldt försökte lyfta fram jämställdheten, även om regeringen borde ha gjort mer och byggt allianser tidigare. Men resultatet är ännu ett bakslag för Reinfeldts europapolitik, efter klimatfiaskot i Köpenhamn.

Den borgerliga dominansen på toppmötena, tillsammans med en konservativ tolkning av kristendomen i länder som Polen, står i vägen för modern ekonomisk politik där jämställdhet och ambitiös miljöpolitik är drivkrafter för tillväxt. Dessutom tycks Sverige ha medverkat till att EU-toppmötet inte slog fast något mål mot fattigdomen.

För övrigt ska man alltid läsa det finstilta i slutsatserna från toppmötena. EU antog strategin för inre säkerhet, står det kortfattat denna gång. Någon som läst en ordentlig svensk nyhetsartikel om detta viktiga beslut?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar