torsdag 18 mars 2010

Borg misslyckades med jämställdheten

Nej, det blev inga skärpta förslag om jämställdheten från EU:s finansministrar. Anders Borg och hans kollegor lägger tonvikten vid företagens frihet på den inre marknaden och vid hårdare övervakning av medlemsländernas statsfinanser.

Anders Borg sa inför finansministermötet att Sverige vill se bättre skrivningar om jämställdheten i den nya Europa 2020-strategin. Man kan fråga sig hur intensivt finansdepartementet bearbetat andra huvudstäder för att lyckas med det. I vilket fall finns det inga spår av något sådant pådrivande arbete i slutsatserna från EU-mötet i tisdags.

Det är olyckligt. Jämställdheten är viktig både i sig och för Europas ekonomi. Finansministrarnas ensidiga betoning av företagens konkurrenskraft motverkar både en högre sysselsättningsgrad och det folkliga förtroendet för EU.

Dessutom riskerar Borg och hans kollegor att försämra sociala skyddsnät genom sin tuffa linje om förbättringar av medlemsländernas statsfinanser på kort sikt. Neddragningar i välfärden kommer ytterligare att försämra kvinnors situation på arbetsmarknaden.

Nu är det upp till Fredrik Reinfeldt att på det kommande EU-toppmötet visa om regeringen menar allvar med sitt tal om jämställdhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar