onsdag 10 mars 2010

Israel struntar i kritiken

Klartecken till 1 600 nya bostäder på ockuperad mark, mitt under den amerikanske vice-presidentens besök. Israel bryr sig inte om ord från omvärlden. USA och EU måste använda sin ekonomiska styrka om det ska finnas någon chans till en rättvis fred.

Den israeliska regeringens agerande är pinsamt för Obama-administrationen. Hur länge kan Barack Obama och Hillary Clinton stå ut med provokationerna från Tel Aviv?

EU ställs också på prov. Nya "utrikesministern" Cathrine Ashton fick precis tillstånd att resa in i Gaza via Israel. Risken är att hon nu ligger lågt till dess besöket ägt rum.

Det vore olyckligt. EU:s passiva hållning inför Israels agerande skadar fredsprocessen. Det blir möjligt för regeringen i Tel Aviv att ta steg efter steg som på sikt omöjliggör rimliga fredsvillkor.

Carl Bildt gjorde ett bra jobb i höstas då EU under svenskt ordförandeskap antog slutsatser om konflikten. Men inte heller sådana ord räcker långt. Särskilt inte som andra EU-ordförandeskap, liksom Javier Solana, under flera år valt en lägre profil.

Europas inflytande är framför allt ekonomiskt. De rödgröna partierna ställer rätt krav om att bland annat frysa planerna på ett fördjupat handelsavtal mellan EU och Israel.

Tysklands agerande är nyckeln. Så länge regeringarna i Berlin säger nej till en tuffare linje mot Israels regering kommer provokationerna att fortsätta. Angela Merkel har ett stort ansvar.

Andra om Israel och bosättningarna: DN, SvD, med flera

8 kommentarer:

 1. Hela syftet med provokationen är naturligtvis att Israel vill förhindra att fredsförhandlingar kommer till stånd. Att staten Israel struntar i internationella lagar och avtal vet vi sedan länge.

  Det är nu dags att kräva av Sveriges organiserade Israelvänner att klart ta avstånd från den här typen av israeliska provokationer. Precis som vi kräver (med rätta) av muslimer i Sverige att ta avstånd från extrem muslimsk terror. Om Israelvännerna vägrar detta så vet vi var vi har dom i frågan om fred i Mellanöstern och Israels ofta rent rasistiska politik gentemot palestinier.

  Tyvärr är jag också rädd för att en effekt blir ytterligare ökning av den rena antisemitismen eftersom många grupper har svårt för att skilja på staten Israels politik och judar i Sverige som grupp. Även här är det av vikt att Sveriges Israelvänner och judiska organisationer tar avstånd från Israels politik i den här frågan. Just för att visa att det är skillnad mellan judar som grupp och staten Israel.

  SvaraRadera
 2. Det är faktiskt inte så allvarligt som det låter. Vad det handlar om är lägenheter i ett bostadsområde i Jerusalem.

  Det är orealistiskt att tro att Israel skulle gå med på att judar inte får bo i Jerusalems östra kvarter.

  Dessutom var det så att försvarsministeriet kritiserade inrikesministeriets beslut, enligt Ekot.

  Men det stämmer att Israel inte kommer att efterkomma utländska krav på bostadsstopp i den israeliska huvudstaden.

  SvaraRadera
 3. Säreget att Israel alltid ska ödmjuka sej och göra vad andra säger. Varför ska inte Abbas avsluta all hatpropaganda riktad mot barn, i TV och skolböcker, och stoppa terrorn? Även den senaste konstitutionen talar om revolution och tillåter inte existensen av Israel.

  SvaraRadera
 4. Harry

  Tycker du inte att det är lite märkligt att jämföra ord och handling på det här sättet? Det står skrivet i Hamas partiprogram att Israel inte ska existera, jaha? Tror du israelerna som lever i trygghet och välfärd bryr sig det minsta om det? Däremot får palestinierna varje dag uppleva Israels faktiska politik som i praktiken innebär att palestina inte får existera, att palestinier inte får leva sina liv ifred för att Israel vill ha marken de bor på och inte tvekar en sekund att använda sin övermakt för att ta det de vill ha.

  SvaraRadera
 5. Jag förstår inte varför Mats är förvånad. När Netanyahu annonserade byggstoppet för några månader sedan så gjorde han klart att det inte gällde huvudstaden. Därför är inte detta alls oväntat. (Förresten känns det lite barnsligt när du nämner Tel Aviv istället för Jerusalem när du diskuterar regeringen, efterom den sitter i huvudstaden. Det blir lite som när arabiska medier förnekar verkligheten till sina läsare och tittare.

  Däremot var det extremt olyckligt att byggplanerna annonserades just under Bidens besök, vilket då gav intrycket av förolämpning. Men det gjordes enligt Netanyahu och Yishai utan att de visste om det (byggbeslut av den här karaktären är ingenting som tas på högsta nivå).

  Till syvende och sidst är faktum att inga förhandlingar avbrutits, eftersom palestinierna hittills inte velat förhandla, och endast häromdagen gick med på att prata med en medlare, men inte med israelerna, i sk. "indirekta" samtal. Det duger inte.

  När Netanyahus byggstopp annonserades sade USA att det var ett steg på rätt väg, och att det nu var arabsidans tur att göra eftergifter. Ingenting gjordes. Arabländerna skulle öppna representationer i Israel och tvärtom, och palestinierna skulle stoppa uppvigling, terrorism och erkänna Israel som judisk stat. Ingenting av det heller.

  Nu lyckades palestinierna och arabförbundet blåsa omvärlden genom att innan ens några "indirekta" samtal inletts, dra sig tillbaka (eller rättare sagt inte röra sig alls). Mestadels i Sverige. I omvärlden är det ingen som imponeras av att palestiniernas inställning vare sig gått bakåt eller framåt jämfört med i förrgår.

  SvaraRadera
 6. Citat” Simon sa... Det är faktiskt inte så allvarligt som det låter. Vad det handlar om är lägenheter i ett bostadsområde i Jerusalem. Slut citat
  Simon jag vet inte vem du är och vad du står för, men jag tycker det är allvarligt vad som nu pågår i Östra Jerusalem , en etnisk rensning av den palestinska befolkningen , detta är ett brott mot folkrätten, jag blev vittne till vad som pågår när jag besökte området i okt. 2008.
  http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/2008/11/jerusalem-del-4.html

  SvaraRadera
 7. Konstigt att vissa saker kommer i nyheterna, inte andra. Som t.ex. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/134495 som berättar att staden Jerusalem bygger 5000 nya lägenheter för araber där.

  "Handling" innebär t.ex. att Hamas dände en Kassamraket idag mot civila i Israel utan att vare sej Bidén eller världspressen sa ett dyft. Se http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3861374,00.html

  Den "etniska rensningen" i Jerusalem har inneburit att andelen araber kontinuerligt går upp - lite skumt huh. De måste vara våldsamt snabba med vissa saker och ting.

  SvaraRadera
 8. Egon, rent trams. Det pågår ingen "etnisk rensning". Om det är några som försvinner så är det judarna i Jerusalem, som flyttar därifrån till andra platser.

  Jag vet mycket väl vem du är och vad du håller på med på din blogg.

  Du har besökt Israel en (1) gång i en dryg vecka. Du reste runt på en guidad tur med en kristen anti-israelisk organisation, och du har kokat soppa på en spik på dina intryck från den veckan i två år nu på din blogg. Det går inte att ha en dialog med dig.

  Det jag minst senast är att du förnekade att Mecka och Medina är heligare än Jerusalem för muslimer.

  Men jag hoppas att du har det bra i Piteå i alla fall.

  SvaraRadera