onsdag 10 februari 2010

Thomas Mattssons smutsiga valår

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson verkar ha rekryterat Niklas Svensson för ett riktigt smutsigt valår. Dagens artiklar och löpsedel om Jan Björklunds USA-resa är troligen bara början.

Jag har inte någon sympati för Jan Björklunds politik. Det står nog klart för alla läsare av denna blogg.

Däremot gillar jag inte när politikers familjer utan egen förskyllan hamnar på löpsedlar över hela Sverige.

"Björklund tog med sin fru i regeringsplanet på 275 000 kronors resa", basunerar Expressen ut i dag. Bara den som går riktigt nära löpsedeln ser den finstilta texten om att Jan Björklunds fru ska betala resan själv. På nättidningens förstasida finns denna upplysning inte ens med.

Inne i tidningen framgår det att Försvarsmakten inte ens skickat fakturan till regeringskansliet ännu. Alla journalister som flugit med regeringsplanet - även från Expressen, antar jag - vet att det dröjer med faktureringen. På nätet finns däremot det fullspäckade program för Jan Björklunds tid i USA som Expressen lätt hade kunnat kolla innan publiceringen i papperstidningen.

Visst kan man ifrågasätta om utbildningsdepartementets ledning skulle ha tagit regeringsplanet eller flugit reguljärt. Däremot är det knappast något fel i att ministrar och regeringskansliets anställda skaffar sig internationella kunskaper. På Niklas Svenssons blogg framgår nu också att personal från säkerhetspolisen var med på resan, vilket kan ha betydelse för valet av regeringsplanet.

Framför allt ogillar jag angreppet på Jan Björklunds fru. Ledande politiker riskerar livet för sin övertygelse, oavsett politisk färg. Deras familjer borde i alla fall få vara i fred.

När Thomas Mattsson rekryterade Niklas Svensson tillbaka till Expressen skrev han en bloggnotis till sitt försvar som han arkiverade under rubriken Nostalgi. Jag kan förstå att Expressens ansvarige utgivare kände ett behov att försvara återanställningen av en medarbetare som dömts för brott. Däremot teg Thomas Mattsson om Niklas Svenssons övriga metoder, som personförföljelsen av Lars Danielsson och publiceringen av obekräftade rykten på Politikerbloggen.

Ansvaret för Expressens publiceringar ligger i vilket fall på Thomas Mattsson. Jag är rädd för att vi kommer att få se ännu värre övertramp än i dag ju mer valet närmar sig.

Andra om Expressens journalistik: Sebastian Hallén, med flera

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar